Через три роки будуть дешеві автівки та кредити - розповідають експерти


Україна підписала договір про асоціацію з Європейським союзом. Кореспондент запитав експертів чого очікувати українцям у найближчі три роки.
 Автомобілі подешевшають, кредити стануть доступнішими
"Угода про асоціацію передбачає зниження мита та усунення штучних обмежень. Протягом п'яти років можна очікувати зменшення цін на нові авто на 5-10 відсотків. Це важливий товар для ЄС, він контролюватиме це питання. Ринок побутової техніки та електроніки не дуже зміниться. І зараз тут діють невисокі мита і тарифи", - прогнозує керівник програм "Економічна політика і бізнес" Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.
Кредити стануть доступнішими, вважає експерт.
"Через виконання угоди про асоціацію стане прогнозованішим бізнес-середовище, стабільніша економіка, менша інфляція. Зменшаться ризики ведення бізнесу, вартість грошей. Європейські банки активніше працюватимуть в Україні. Це теж знижуватиме проценти по кредитах. На страховому ринку, через конкуренцію, покращить обслуговування клієнтів", - каже Газізуллін.
Сиром буде називатися продукт без пальмової олії
Алкогольні напої і цигарки дорожчатимуть, бо будуть зростати акцизи.
"Але порівняно з іншими країнами, в Україні цигарки та алкоголь будуть дешевими. Ціни на них різняться навіть між країнами Євросоюзу. Це питання національної влади", - пояснює Ільдар Газізуллін.
Виробники курятини першими отримали вигоди від співпраці з ЄС, зазначає експерт.
"Вони вже років сім працюють за європейськими стандартами. У червні вибрали 75 відсотків квот, які надали європейці цього року на підтримку України. Виробники сирів матимуть високу конкуренцію. Польські сири уже присутні на нашому ринку. Ціни навряд чи знизяться, але буде менше обману. Якщо на етикетці написано "пальмова олія", то цей продукт уже не буде називатися сиром чи сметаною", - продовжує Газізуллін.
Українські продукти не мають ніяких перешкод, щоб займати свої ніші в Європі, переконує аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
"На сировинних ринках, тобто зернових, Україна і зараз присутня. Тут про конкуренцію мова не йде. Так само Україна є лідером у поставках небутильованої й нерафінованої олії. Тут змін не буде. Будуть преференції експортерам рафінованої олії в пляшках. Конкуренція буде високою на ринках готової продукції, яка йде в супермаркети. Треба буде витрачатися на рекламу, маркетинг", - зазначає Колесник.
Видоєне вручну молоко продаватимуть попри заборону
В Україні 2/3 молока надоюється руками у приватних господарствах. Євростандарти передбачають відмову від ручного доїння.
Люди зможуть здавати молоко видоєне вручну на заводи сухого молока і масла. Воно до Європи йти не буде, вважає директор аналітичного агентства "Інфоагро" Василь Вітоняк.
"За три роки сільгоспідприємства не зможуть так наростити надої, щоб забезпечити молочну промисловість сировиною на 100 відсотків. Доїльні апарати будуть купувати власники двох-трьох корів. Для одної корови його брати немає сенсу. Молоко, видоєне вручну, не можна буде продавати на ринку. Але всерівно його будуть продавати", - каже Вітоняк.

Related

Суспільство 7998381070103423994

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item