Знайдено цікавий спосіб покращення пам'яті



Нейробіологи з Університету Техасу (США) за допомогою експериментів на мишах виявили простий спосіб поліпшення пам'яті.

Виявилося, що нові враження сприяють закріпленню навіть не пов'язаних з ними спогадів завдяки викиду хімічних речовин в мозку, повідомляє robinzon.tv.  Ключову роль в установленому фахівцями процесі відіграє ділянка мозку, відома під назвою блакитна пляма. Вона розташована у мозковому стовбурі і виконує ряд функцій, пов'язаних з фізіологічними реакціями на подразнення, рівнем тривоги і станом сну.
Блакитна пляма також є одним з джерел дофаміну -- нейромедіатора, що викликає почуття задоволення, а також впливає на процеси мотивації та навчання.

Вчені провели досліди на 120 мишах для встановлення зв'язку між блакитною плямою і нейронними ланцюгами гіпокампу — ділянкою мозку, що відповідає за формування довгострокової пам'яті. Відомо, що гіпокамп отримує дофамін від блакитної плями.

Експеримент складався з декількох етапів. Спочатку вчені поміщали мишей в контейнер, заповнений піском, в якому були вириті кілька ямок, в одну з яких поміщали їжу. Було показано, що тварини, яким давали можливість вивчити незнайому поверхню за 30 хвилин до навчання пошуку їжі, краще запам'ятовували розташування корму, коли проходили повторне випробування на наступний день.

На другому етапі дослідники встановили, що відбувається в мозку гризунів при виконанні завдання з пошуком. Нейробіологи впровадили в нейрони мишей гени, що кодують канальні родопсини -- світлочутливі білки. Ці сполуки дозволили вченим вибірково активувати нервові клітини блакитної плями, щоб з'ясувати, як це вплине на запам'ятовування.

Встановлено, що штучне збудження нейронів дозволяє відтворити ефект нових вражень. Активація клітин також призводить до посилення зв'язку між різними ділянками гіпокампу, що, на думку вчених, дозволяє краще запам'ятовувати.

Дослідники сподіваються, що результати дослідження допоможуть розробити нові методи навчання в школах і університетах. Крім того, відкриття дозволить зрозуміти причини порушення пам'яті при деяких захворюваннях.

Related

Цікаво 6906152559638223637

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item