Чим загрожує Путіну успішний штурм Мосула



В разі, якщо збройні сили Іраку за підтримки Заходу зможуть взяти "столицю світового халіфату", це стане чітким сигналом про те, що й Сирію можна очистити від ісламістів. Якщо прогнати звідти Асада та Путіна, звичайно.

Не зашкодило б уважно придивитись до штурму Мосула і українському Міністерству оборони.
Сьогодні Мосул, до штурму якого Ірак готувався впродовж більш ніж року, відчує на собі міць нової багдадської армії, місцевого ополчення, і, скоріше за все, спецпідрозділів та авіації Заходу. Почалась масштабна битва за головну твердиню "Ісламської держави". Від неї залежатиме майбутнє – і не тільки Мосула чи навіть Іраку загалом, але й безпекової ситуації в цілому регіоні.
Перш за все, штурм Мосула покаже, наскільки стійкими та фанатичними будуть бійці "Ісламської армії" в обороні. Серед західних військових аналітиків побутує думка про те, що помітну частину збройних сил радикалів складають авантюрники з різних кінців світу, які охоче збирались під чорні прапори, поки йшов наступ на нові території та їх активний грабунок, і які помітно занудьгували, коли довелось переходити до оборони. Бій в оточеному місті – чудовий тест на  те, яким є реальний бойовий дух ісламістів на даний момент. Може виявитись, що "справжніх буйних небагато" – що сильно спростить життя Іраку та західній коаліції.
Наступний момент полягає у тому, що вдалий штурм Мосула продемонструє всім мешканцям близькосхідного регіону той факт, що успішно протистояти ісламістам можуть навіть відносно слабко навчені й неідеально озброєні ополченці (які, разом з новобранцями іракської армії і складають переважну більшість частин, що штурмуватимуть Мосул). І єдине, що насправді потрібно – це щоб їм ніхто не заважав. Не обстрілював позиції "поміркованих" саме тоді, коли вони наступають на "ІД", не знищував їхні склади і шпиталі, не вбивав їхніх батьків чи дітей касетними та "бункерними" бомбами. Себто не робив нічого з того, чим займаються Башар Асад та Володимир Путін в Сирії – прикриваючись при тому "війною з терором", а в реальності – унеможливлюючи знищення терористів. Щасливе завершення штурму Мосулу наочно продемонструє, що фактором, який робить війну в Сирії безконечною, є Асад та його російський друг, а не  "ІД".
Ще один цікавий момент полягає в тому, що штурм Морула може стати вельми цікавим досвідом не тільки для Іраку. В силу того, що очистка колись двомільйонного міста від іноземних бійців, яких підтримує частина місцевого населення – це завдання, яке рано чи пізно може постати й перед українською армією. І уважно придивитись до особливостей цієї операції, щоби повчитись на чужих помилках, українському Генштабу було б вельми корисно. Навіть офіційна спостережна делегація не завадила б.
Натомість провал штурму стане для Багдаду катастрофою. І без того деморалізована частими поразками армія втратить залишки бойового духу. Сусіди – в першу чергу Туреччина, захочуть "допомогти", завівши війська на іракську територію. Західна коаліція цілком може зневіритись у здатності Багдаду відновити територіальну цілісність країни самостійно. А "Путін і компанія" зможуть з певним правом заявити, що без їхніх килимових бомбардувань тероризм не здолати ніяк. Чомусь такого результату дуже-дуже не хочеться. Хоч Мосул від нас настільки далеко, що ми його майже й не бачимо за своїми власними проблемами.

Related

Події у світі 3083099755519476603

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item