Біологи висунули нову теорію зародження життя

ДНК могла з'явитися раніше за РНК

Людина ніколи не дізнається, як саме утворилося життя, наголосили вчені.

Вчені висунули нову гіпотезу походження життя, згідно з якою молекули дезоксирибонуклеїнових кислот (ДНК) і рибонуклеїнових кислот (РНК) еволюціонували одночасно, повідомляється на сайті Інституту Скріппса.

Популярна нині теорія РНК-світу передбачає, що низка хімічних реакцій привела до утворення молекул рибонуклеїнових кислот, які самовідтворюються.

З плином часу вони стали виконувати функцію зберігання спадкової інформації і кодували амінокислотні послідовності білків. У якийсь момент цю роль взяла на себе ДНК.
Вчені припустили, що на останньому етапі мало б відбуватися змішання елементів ДНК і РНК, що призводило б до появи гібридних ланцюжків.

Результати дослідження показали, що такі гібриди дуже нестійкі. Вони не могли б формувати гени, а також копіюватися з високою точністю. У зв'язку з цим химерні молекули не витримали б конкуренцію з більш стійкими рибонуклеїновими кислотами.

Причиною такої нестабільності виявилися відмінності в структурі цукрів (рибози у РНК і дезоксирибози у ДНК).

У сучасних організмах, якщо рибонуклеотид помилково вбудується в ланцюжок ДНК, то спеціальні ферменти виправлять порушення. Це вказує на те, що еволюція привела до появи системи з максимально стабільними молекулами. В іншому випадку існування генів було б неможливим.

Дослідники вважають, що РНК і ДНК повинні були виникнути і розвиватися в тандемі. При цьому ДНК могла утворитися раніше, а РНК могли еволюціонувати для того, щоб синтезувати її.
Однак такий процес можливий тільки в тому випадку, якщо РНК вже буде "знати", з чого складається дезоксирибонуклеїнова кислота.

За словами вчених, людина ніколи не дізнається, як саме утворилося життя, проте може отримати уявлення про основи біологічних процесів.

У квітні еволюціоніст Ніколас Хад з Технологічного інституту Джорджії заявив, що разом з колегами він зміг повторити етап еволюції життя з неживої природи, використовуючи дві прості органічні молекули - барбітурову кислоту і ароматичний вуглеводень меламін.

Related

Цікаво 6541354142136009064

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item