США порвали з Росією. Що далі?

Американці дуже довго намагалися тримати ситуацію, не доходячи до останньої межі
Сполучені Штати Америки опинилися в досить складній для себе ситуації. З одного боку, вони не могли не відреагувати на російські бомбардування міст і атаку на гуманітарну колону ООН, оскільки громадська думка була чітко на стороні населення, що страждає від бомбардувань. Зрозуміло, американці почувалися обдуреними Росією, а тому не могли не відреагувати.
Вони дуже довго намагалися тримати ситуацію, не доходячи до останньої межі, але очевидно, тепер ця грань подолана, співпрацю з Росією щодо Сирії припинено, і Сполучені Штати опинилися в абсолютно новій для себе ситуації. Тепер питання полягає в тому, що буде далі.
Бомбардування Алеппо і боротьба за місто будуть продовжуватися доти, доки сирійські війська не візьмуть його. Чи можуть Сполучені Штати якось цьому перешкодити? Напевно, ні. Але падіння Алеппо – ще не кінець війни.
Якщо раніше воно дійсно могло означати закінчення війни, і саме на це розраховували росіяни, то сьогодні, після розриву всіх консультацій з США, Алеппо - лише один з епізодів війни.
Відкритим залишається питання, що тепер робитимуть американці. А саме: які конкретні кроки можна зробити і які це може мати наслідки для президентської кампанії. Очевидно, вони не зможуть розгорнути свою політику таким чином, щоб вступити, нехай і через своїх ставлеників (proxies) у пряму конфронтацію з росіянами. Для цього потрібен як мінімум час на узгодження.
А значить, до кінця президентської кампанії серйозних кроків, які могли б дійсно вплинути на ситуацію в Сирії, з боку американців очікувати не варто. Особисто я не бачу механізмів, що дозволяють їм оперативно втрутитися. Момент, який був у 2012 році, після застосування режимом Башара Асада хімічної зброї, минув. Ба більше, сьогодні немає і політичної волі, необхідної для прямого втручання.
Звісно, ситуацію можна розгорнути в напрямку афганського сценарію, де росіяни змушені все більше включатися у війну, не просто як допоміжна сила, а як один із ключових гравців, і за підтримки повстанців забезпечити певний паритет, в тому числі і в повітрі. Адже ще залишаються контрольовані повстанцями території, а значить, гра не закінчена.
Але ключове завдання для американців на цей момент – все-таки провести президентські вибори, пройти цей етап.

Related

Політика 5645691903993488073

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item