Ця отрута не має ні запаху, ні смаку...



За даними МОЗ, останнім часом в Україні збільшилась кількість випадків ботулізму. 
Наприклад, на Кіровоградщині зафіксовано 5 випадків захворювання на ботулізм. 
Про те повідомляє Держпродспоживслужба. 
Причиною стало вживання продуктів домашнього приготування — паштетів, рибних консервів, риби.
І дані про подібні випадки регулярно надходить з інших областей України. Та попри попередження медиків, люди й далі купують та вживають небезпечні саморобні консерви.
-- Насамперед -- що це за хвороба? Чому її так бояться?
-- Бутулізм -- це гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене  ботулотоксином, -- розповідає сайту “Добрий лікар” Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорї. -- Він потрапляє до організму людини при вживанні зараженої їжі. Наслідки є вкрай важкими -- від парезу кишківника до гострої дихальної недостатності.
Збудники ботулізму широко поширені в природі, а їх особливі форми (спори) можуть тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксин.
-- Що при цьому відбувається?
-- Вже за кілька годин після вживання зараженої їжі людина відчуває дуже сильну м'язеву слабкість, запаморочення, ноги стають "ватними", шиї важко утримувати голову. Паралельно може спостерігатися нудота, блювота, часті випорожнення, а за 1-3 дні настає парез кишківника (розпираючий біль у животі, закрепи).
Але одним з найвиразніших симптомів ботулізму є порушення зору. Людина не може читати текст, перед очима з'являється "імла", швидко падає гострота зору, предмети перед очима двояться, а зіниці сильно розширені. Крім того, стає важко ковтати, людина скаржиться на "клубок у горлі", не може ковтнути навіть рідину. У важких випадках розвивається дихальна недостатність та раптова зупинка дихання.
-- Як від цього захиститися?
-- Найчастіше люди заражаються, споживаючи продукти домашнього виготовлення -- в'ялену, копчену або слабо просолену рибу, ковбасу, шинку, домашні м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування може не змінювати їхні смакові властивості, тому визначити присутність токсинів "на смак" неможливо.
Тож наполегливо раджу не купувати кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб, з рук. А також ніколи не вживайте консерви, які "здулися".

Related

Здоров'я 979410811956232905

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item