Луценко повідомив, коли поїде до Гааги на переговори щодо злочинів проти активістів Майдану

Юрій Луценко зазначив, що представники МКС сумніваються в тому, що події на Майдані можуть бути безпосередньо предметом розгляду в Гаазі
Генпрокурор Юрій Луценко в 20-х числах листопада має намір провести в Гаазі переговори з представниками Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів проти активістів Євромайдану.
Про це Луценко повідомив журналістам після зустрічі з членами сімей Героїв Небесної Сотні.
Як зазначив генпрокурор, представники МКС сумніваються в тому, що події на Майдані можуть бути безпосередньо предметом розгляду в Гаазі, тому що для цього потрібно довести, що в Україні немає можливості проводити слідство і суд з цих питань.
За його словами, Україна дійсно може вести слідство і суд (хоча б заочний) за цими злочинами, але під час консультацій з представниками МКС було знайдено порозуміння, що події на Майдані Незалежності у Києві у 2014 році стали лише частиною ланцюга, яка призвела до війни в Україні, що вже підпадає під юрисдикцію МКС.
"Наша версія, яку я збираюся обговорити в Гаазі, зводиться до наступного: Янукович і його оточення спочатку з метою утримання своєї влади для грабунку країни пішли на тиск проти демонстрантів, які виступали проти його курсу, потім на їх фізичне знищення, потім він перелетів на Схід України і намагався розколоти країну, коли це не вдалося, він перелетів на територію Росії, а потім в Крим для того, щоб "освятити" анексію Криму... Фактичний склад державної зради, який призвів до того, що з великою часткою ймовірності є підслідністю МКС" , - пояснив Луценко.
Незважаючи на це, на думку генпрокурора, події на Майдані в Києві та події в Харкові, Донецьку, Одесі та інших містах України, а потім бойові дії на сході країни призвели до військових злочинів.
Він зазначив, що МКС були задоволені кількістю та якістю матеріалів, які були надані їм військовою прокуратурою України.
Генпрокурор також повідомив, що буде просити президента Петра Порошенка внести до Верховної Ради як невідкладний розроблений ГПУ законопроект про внесення змін у закон про заочне засудження для його застосування у відношенні екс-президента Віктора Януковича і його оточення.
"Проблема, яка обговорювалася сьогодні - це питання заочного засудження. Є два закони. Один, за іронією долі, був прийнятий ще за Януковича. Згідно з ним, є ряд справ, які можна направляти в суд. Тому що там є відповідні міжнародні рішення... Є також інший закон, який був прийнятий одночасно з моїм призначенням на посаду (генпрокурора – ред.). Ряд юристів кажуть, що він недосконалий. Генпрокуратура розробила проект змін до цього закону, щоб уникнути можливих звинувачень з боку Європейського суду з прав людини... і вибіркового правосуддя", – сказав Луценко.
Генпрокурор зазначив, що цей закон обговорювався з рідними Героїв Небесної Сотні і узгоджений з ними.
"І я звернувся з дорученням... звернутися до президента, щоб зробити цей законопроект невідкладним. Також звернуся до Верховної Ради з проханням розглянути його і буду аргументувати, чому він потрібен", - розповів Луценко.
Він також зазначив, що зараз в Печерському районному суді Києва немає жодного судді, який може слухати справи проти Януковича, але є 4 вакансії, які треба оперативно заповнити.
За словами Луценка, ці справи можуть слухатись в інших судах, крім Печерського райсуду. Справи щодо Януковича та його оточення будуть передаватися в суд по мірі їх готовності, і вироки щодо них можна чекати вже в 2017 році.
Раніше повідомлялося, що Луценко заявив, що до кінця 2016 року планує передати до суду кримінальну справу про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, справу щодо переслідування ним опозиції, а також за фактом виведення з держвласності Межигір'я і Сухолуччя.
Нагадаємо, 24 жовтня в Генпрокуратурі оголосили, що передають справи за звинуваченнями у зловживаннях екс-президентом Януковичем, які розслідувалися департаментом Горбатюка, іншому підрозділу Генпрокуратури. Департаменту спецрозслідувань залишили розслідування справ про вбивства на Майдані.
Метою такої зміни у ГПУ назвали активізацію та завершення розслідувань по справі Януковича.
Сам Горбатюк висловив думку, що рішення про передачу розслідування так званої "великої справи Януковича" іншому департаменту Генеральної прокуратури шкодить цим справам.

Related

Політика 1521265336322873746

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item