Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією



Уже не вперше цього року закарпатські власники авто з іноземною реєстрацією "осіли" на пунктах пропуску, висуваючи свої вимоги.

Епопея з перекриттям кордону на Закарпатті триває досить давно. Ще у березні місцеві "пересічники" вирішили, що можуть домогтися подовження терміну перебування авто з іноземними номерами на території України, і заблокували кордони. Тоді вони зверталися до всіх компетентних органів, навіть президентові про себе нагадали. На якийсь час напругу вдалося зняти. Але у вересні, так і не отримавши бажаного, автовласники знову перекрили кордон. Акція була досить короткотривалою, проте вже тоді блокувальники добряче роздратували і місцеве населення, і місцеве керівництво. Освоївшись на кордонах, розбивши своєрідні польові кухні з бограчем, "активісти" породили купу жартів і мемів.
Справа в тому, що чимало закарпатців купують авто у сусідніх країнах, де хорошу машину можна придбати в рази дешевше, ніж в Україні - у межах 2,5-5 тисяч євро. Такі автівки ввозять в Україну без недешевого розмитнення, але перебувати на території країни вони можуть не більше п’яти діб. Власники авто змушені щоразу їздити на пункти пропуску на "пересічку" – аби отримати відмітку про виїзд-в’їзд. За неофіційними даними, таких машин лише в Закарпатській області приблизно 40 тисяч.
Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією - фото 1

Оскільки ні подовження терміну перебування, ні будь-яких інших поблажок "пересічники" не отримали, то з 12 листопада вже всерйоз заблокували пункт пропуску "Ужгород" на українсько-словацькому кордоні, а згодом – і "Солотвино" на кордоні з Румунією. Серед іншого вони вимагають рівні права для українців та іноземців щодо використання автомобілів іноземної реєстрації особистого користування і тимчасового ввезення транспорту на один рік, що викладене у законопроекті №4223.
Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією - фото 2

Справедливе обурення закарпатців та всіх, кому блокування кордону створює незручності, мовляв, куди дивиться керівництво області і правоохоронні органи, прокоментував голова Закарпаття Геннадій Москаль, який у звичній для нього різкій манері, назвав керівництво митниці і поліції "боягузами".
"Якщо високопосадовці не можуть зрозуміти, що людина повертається додому, а не їде через Україну транзитом, то виникають питання щодо їхньої компетенції, – заявив очільник краю. – Ми направили листи голові ДФС пану Насірову та голові Національної поліції пані Деканоідзе (14 листопада пішла у відставку, - авт.) з проханням приїхати на Закарпаття особисто або прислати своїх заступників і пояснити "пересічникам", що вони громадяни України, а не транзитники у власній країні. Проблему "пересічки", яка актуальна не тільки для Закарпаття, необхідно вирішувати на рівні центральних органів влади, а не відсторонюватися від неї. І те, що Насіров і Деканоідзе ніяк не відреагували на наші листи, вказує або на неволодіння ними ситуацією, або на звичайне боягузтво".
Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією - фото 3

За словами Москаля, він неодноразово звертав увагу Державної фіскальної служби та Верховної ради України на проблему "пересічки" . Губернатор вважає, що норма в Митному кодексі, яка дозволяє нашим громадянам ввозити на територію України автомобілі з іноземною реєстрацією тільки з метою транзиту, – це "повний маразм".
У закарпатській прокуратурі також прокоментували протести, зазначивши, що блокувальникам загрожує до трьох років позбавлення волі. У поліції ж повідомили, що учасники акцій поводять себе тихо, тому правоохоронці "забезпечують громадський порядок на заблокованому кордоні". А зробити з ними, мовляв, нічого не можна – дуже хитро вони "припарковані".
"Активісти поводять себе неагресивно, тому про силовий розгін не йдеться, – запевнила речниця закарпатської поліції Ганна Дан. – Забрати автівки евакуатором неможливо: вони поставлені таким чином, що неможливо підібратися. Разом із тим, відкрито кримінальне провадження проти власників авто, чиї машини наразі блокують рух на кордоні. Власники встановлюються. Відповідні запити правоохоронці направили до органів митниці ДФС та Держприкордонослужби".
Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією - фото 6

Тим часом протестувальники "мирно і неагресивно" обживаються на пунктах пропуску і готуються до холодної пори року, ніби натякаючи, що йти по домівках найближчим часом вони не збираються. Крім пічки-буржуйки, яка обігрівала намет "пересічників", додатково встановили дизельні обігрівачі, тож протестувати планують довго.
Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією - фото 4

Попри те, що центральна влада справу відверто затягує, протестувальники таки змусили можновладців у Києві трохи "поворушитися": у Верховній Раді України відбувся брифінг щодо вирішення проблеми перетину кордону автомобілями з іноземною реєстрацією. Закарпатським "пересічникам", які перебувають цими днями в Києві, навіть пообіцяли зустріч із прем'єр-міністром у п'ятницю. Щоправда, поки "ходоки" йдуть до голови Уряду, на кордоні їм підготували черговий "сюрприз" – тепер, аби кататися на іноземних номерах, "економним" автовласникам треба не просто отримати відмітку про в'їзд-виїзд, а пройти повну процедуру оформлення в країні реєстрації.
Чи вдасться втихомирити закарпатських "пересічників", які вважають кордон своєю територією - фото 6

Поки що, судячи з усього, учасники будуть і далі стояти на "своєму" кордоні, незважаючи на закон та інших громадян. Наразі перекрито два з восьми закарпатських пунктів пропуску: до Словаччини та Румунії, до яких таких пунктів по два – на відміну від кордону з Угорщиною, з якою Україна має чотири пункти пропуску, жоден з яких поки що не заблокований. Пішки обійти блокувальників можна, проїхати – зась. Втім, відчайдухи на великих колесах можуть собі дозволити "піти на прорив", причому успішний.

Related

Події в Україні 6489401418146482415

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item