Влада міщан. Вміст декларацій топ-політиків та держменеджерів став одкровенням тижня


Десятки елітних наручних годинників, шуби, куртки з крокодилячої шкіри, колекції ікон і картин, розсипи прикрас, святі мощі, незліченні квартири і ділянки, старовинні книги, мільярди готівки і навіть храм — ось що вказали в деклараціях топ-персонажі влади.
Якби інвестиційний клімат в країні вимірювався кількістю офіційних мільйонерів, то вранці 31 жовтня, коли раптом стало відомо, скільки грошей і майна мають чиновники і депутати в Україні, американський мільярдер Уоррен Баффет цілком міг би задуматися про придбання долі в якому‑небудь українському бізнесі.
Напередодні опівночі настав дедлайн подання електронних декларацій про зароблене за 2015 рік в Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Реєстр відкритий для усіх допитливих, і тому країна дізналася імена сотень невідомих мільйонерів. Багато з них ніколи не займалися бізнесом і працювали на низькооплачуваних державних посадах.
Це була безпрецедентна для країни процедура: агентство отримало понад 103 тис. декларацій з перерахуванням зарплат, подарунків, боргів, квартир, земельних ділянок, ікон, церков, хрестів з мощами та сумочок із страусиної шкіри. Секретар Київради Володимир Прокопів навіть задекларував свою 50‑відсоткову частку в туалеті площею 1,1 м2 в Івано-Франківській області.
Неймовірний масштаб публікації персональної фінансової звітності помітили й у Європі. "Е-декларування має величезне значення: вся Європа має звернути на нього увагу і аплодувати", — відреагував на українські події Андерс Фог Расмуссен, екс-генсек НАТО і колишній прем'єр-міністр Данії, країни з найнижчим у світі рівнем корупції.
Головним одкровенням стали величезні суми готівки, які опинилися на руках у топ-політиків та ключових державних менеджерів. І в той час як економіка країни, за запевненнями влади, потребує інвестицій, самі представники цієї влади віддають перевагу "кешономіці".
У дні, коли чиновники і депутати декларували свої активи, сайт агентства неодноразово переставав працювати. Керівництво НАПК заявляло про DDoS-атаки на свій веб-реєстр через численні запити від комп'ютерів-"зомбі" під керівництвом хакера-"диригента", які перевантажують сервер. "Доводилося вставати в три, в чотири години ночі, щоб заповнити форму", — скаржиться Дмитро Білоцерківець, народний депутат з фракції БПП.
Однак невдоволення з боку громадських активістів і борців з корупцією набагато більше, ніж з боку самих декларантів. "Неадекватність української політичної еліти зуміла здивувати навіть нас, експертів", — зізнається Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції, який брав участь у розробленні закону про електронне декларування.

Related

Суспільство 5604820123192351016

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item