Астрономи запропонували нову модель утворення Місяця

Астрономи запропонували нову модель утворення Місяця
Місяць і Земля утворилися з одного розплавленого матеріалу
Гіпотеза припускає, що Земля і Місяць утворилися з того ж самого розплавленого матеріалу.
Нова модель, запропонована дослідниками з Каліфорнійського університету в Девісі, допомагає пояснити, чому Земля і Місяць мають багато в чому схожий хімічний склад, пише Science Alert.
Місяць має відносно великі розміри, якщо порівнювати його з іншими супутниками планет розміром з Землю, і він складається майже цілком з того ж матеріалу, що і Земля, за винятком деякої кількості летючих сполук, які зникли в космосі ще в давнину. Це робить Місяць унікальним об'єктом Сонячної системи, сказала Сара Стюарт, професор Каліфорнійського університету в Девісі, США, і головний автор нової роботи.
"Всі інші небесні тіла Сонячної системи мають інший хімічний склад", - сказала вона.
Згідно найбільш популярної гіпотези Місяць утворився при легкому зіткненні з Землею космічного об'єкта розміром приблизно з Марс, в результаті якого частина розплавлених порід "вихлюпнулася", сформувавши Місяць, який після завершення формування поступово віддалявся від Землі. У новому дослідженні Стюарт і її колеги запропонували сценарій, що включає гіпотезу гігантського зіткнення, проте суттєво відрізняється від інших, більш відомих сценаріїв цього зіткнення.
Основна відмінність нової версії полягає в тому, що зіткнення передбачається більш високоенергетичним, отже, перемішування матеріалу Землі та космічного гостя відбувається більш інтенсивно, що пояснює близькість хімічних складів матеріалів Землі і Місяця.
Земля в цьому випадку після зіткнення нахилена до площини екліптики під кутом 75 градусів, а Місяць, віддаляючись від Землі, здійснює коливальні рухи відносно цієї площини, поки не досягає своєї поточної орбіти з нахилом 5 градусів по відношенню до екваторіальній площини Землі.

Related

Цікаво 5615763590069271020

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item