Маємо скасувати промосковський закон про референдум - експерти



Закон "Про всеукраїнський референдум" суперечить Конституції та ставить під загрозу демократичний лад в Україні.
Про це розповіла експерт Центру політико-правовигх реформ Юлія Кириченко на прес-конференції у Києві.
"Прийнятий у листопаді 2012 року закон був одним із перших диктаторських законів, ухвалений без дотримання процедури. Він продиктований промосковськими силами й зазіхає на незалежність України, підриває її територіальну цілісність. Може бути винесене будь-яке питання, зокрема Мінських угод" - говорить Кириченко.
Чинний закон про референдум прописаний так, щоб влада могла провести від імені народу будь-яке своє рішення, обходячи парламент і Конституцію, вважає координатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда.
"В демократичних країнах спочатку питання виносять на перше читання, далі - висновок Конституційного суду, дві третини голосів у парламенті, а потім уже народ може погодитися чи ні на референдумі. Цей закон абсолютно перекреслює всі ці речі, тобто чинну Конституцію можна просто викинути на смітник", - каже він.
Через механізми тотального фальшування можна нав'язати, що завгодно, додає Шамайда: "Цей Закон необхідно скасувати шляхом прийняття нового або через рішення Конституційного суду. Останній чомусь зволікає, хоча це зазіхання на конституційний лад у країні. Це закладена під її правове поле міна".
За словами експерта, закон "Про всеукраїнський референдум" можуть використати проти України в рамках Мінського процесу врегулювання конфлікту на Донбасі: "Задіюється механізм, ніби народ щось вирішує. Насправді, можливий військовий тиск, шантаж з боку Росії чи навіть Заходу. І результати цього референдуму будуть визнані, бо є законодавча база. Це інструмент прийняття рішень проти інтересів України".
"У переговорних процесах ми спираємося на нашу Конституцію й інші закони. Під міжнародним тиском нам можуть нав'язати будь-яке питання та формулювання, невигідне Україні як державі. А нам буде дуже складно говорити, що це не відповідає українському законодавству", - говорить експерт з правових питань Денис Ковриженко.
Венеціанська комісія - дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права — підтвердила: за умовами українського закону неможливо провести референдум за всіма демократичними стандартами, додає.
"Венеціанська комісія зазначала, що закон не забезпечує виконання трьох вимог: єдності форми, змісту й ієрархічного рівня. Є три основні концептульні речі. На референдум можна виносити широкий перелік питань. Це нетипово для демократичних країн. У самому формулюванні можна поєднувати загальні запитання з конкретними. Недосконалість процедурного рівня. Не забезпечено рівність різних груп інтересів - прихильників та противників референдуму. Лише провладна ініціативна група наділена всіма правами й повноваженнями й може легко заблокувати референдум, який не відповідає інтересам влади. Агітація врегульована дуже старим законодавством, яке не відповідає демократичним стандартам. Вона непрозора, як і діяльність Центральної виборчої комісії", - говорить Ковриженко.

Related

Політика 3149567844861839608

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item