Закон про квоти українських пісень – початок мовної деколонізації України - Кириленко



Впровадження закону про частку українських пісень на радіо, який набув від сьогодні чинності, – це початок процесу мовної деколонізації України. 
Про це заявив віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань, представник партії "Народний фронт" В'ячеслав Кириленко під час круглого столу, присвяченого впровадженню в дію норм закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій".
Урядовець назвав ухвалений закон "одним з тих камінців, з яких буде відбудована велика, потужна, міцна споруда національної ідентичності".
За словами В'ячеслава Кириленка, в цьому ж напрямку діють ухвалені раніше закони про люстрацію та декомунізацію. Але найголовніше, на його думку, це "розпочати в Україні процес деколонізації".
"Це дуже і дуже складний процес. І ось цей закон про частку українських пісень на радіо і декілька інших законів, які були ухвалені до того і стосувалися інформаційного простору, кіно та кіновиробництва, - це значні справи, але лише ті справи, які ще на початку шляху. Тому що деколонізація передбачає багато системних дій, пов'язаних із відбудовою національної ідентичності", - заявив віце-прем'єр-міністр.
"Я вважаю, що це питання гуманітарне і національної безпеки. Одне з багатьох, які ми нарешті почали вирішувати. Вперше за 25 років з'явився такий склад депутатського корпусу, який може натиснути – з боєм, до речі, з багатьма попередніми голосуваннями і дискусіями – кнопки "за" цей закон", - підкреслив В'ячеслав Кириленко.
Разом з тим, не зважаючи на успішний початок впровадження закону про частку українських пісень на радіо, віце-прем'єр-міністр наголосив на надзвичайній важливості подальшого моніторингу його виконання. За його словами, у цьому процесі мають брати активну участь не лише Нацрада з питань телерадіомовлення, але й громадськість.
Більше того, як зазначив представник партії "Народний фронт", українській владі слід продовжувати розробляти і впроваджувати закони, які посилюють і захищають державну мову та інформаційний простір загалом.
"Було доведено подіями 2014 року, що там, де є українська мова – є український суверенітет, там, де її зневажали, не поважали і знищували – там немає українського суверенітету, в тому числі і зараз. В цьому напрямку ми повинні рухатись, коли будемо виносити на розгляд парламенту нові законодавчі пропозиції", - резюмував В'ячеслав Кириленко.

Related

Суспільство 1224076417626760954

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item