Трамп не зможе піти на перезавантаження відносин із Росією - дипломат



Республіканська більшість американського парламенту навряд чи змінить своє прихильне ставлення до України. 
Саме Конгрес визначає зовнішню політику Сполучених Штатів Америки.
Про це в інтерв'ю розповів експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара.
Що означає для українців перемога Дональда Трампа?
- Ніхто не знає, що це означає для США. Тим паче, для України, яка не є серед ключових пріоритетів Америки — ні за Обами, ні за Трампа. Усе залежатиме від того, кого новий президент набере у команду, хто буде державним секретарем і міністром оборони. Для президента внутрішня політика буде важливіша за зовнішню.
Трамп - непередбачуваний. Це нестиме для нас як позитив, так і негатив. Серед ризиків - можливість домовленостей з Росією за наш рахунок і за нашою спиною. З іншого боку, сумніваюся, чи будуть реалізовані його передвиборчі обіцянки про дружбу з Путіним. Слід врахувати систему стримувань і противаг.
У США Конгрес (парламент. – ред.) визначає основи зовнішньої та безпекової політики, а президент їх втілює. Об'єктивні речі не дозволять адміністрації Трампа піти на перезавантаження відносин із Росією, як це зробив Обама на початку свого правління.
Але більшість у Конгресі представляють республіканці, від яких балотувався Трамп.
- Так, разом із президентськими виборами відбувалися вибори до Конгресу. Республіканці зберегли контроль у ньому. На виборах губернаторів теж беруть гору.
Курс Республіканської партії щодо України прихильний. Від початку вони засуджували агресію Росії, не визнавали анексію Криму. Зробили це частиною своєї зовнішньої політики. Виступали за збільшення військової та фінансової допомоги Україні, надання летальної зброї. Не думаю, що змінять свою думку.
Проте Трамп, у певному сенсі, не республіканець. Він - не частина істеблішменту цієї партії. У багатьох заявах його бачення йде врозріз із партійним. У цьому надія для України, що республіканці залишаться прихильними до нас. Як із погляду принципів верховенства міжнародного права, демократії та прав людини, так і щодо стримування РФ.
Ще одна річ - немає великої кількості можливих компромісів між Путіним і Трампом, на які вони можуть піти щодо світових проблем.
Чи зменшиться за Трампа політична й економічна підтримка Штатами України?
- В Америці діє Акт підтримки свободи в Україні (ухвалений Конгресом у грудні 2014 року законопроект визначає Україну військовим союзником США за межами НАТО. - ред.), у якому чітко прописано, що Штати мають робити. Не думаю, що Трампу вдасться переконати Конгрес, навіть членів своєї партії, щоб вони змінили ставлення до України.
Обама віддав Україну у відання віце-президенту Джо Байдену. Тож нашими питаннями радше буде опікуватися віце-президент або держсекретар. Залежно від того, ким будуть ці люди, зможемо дещо зрозуміти, як зміниться політика Америки щодо нас.
Як обрання Трампа вплине на вирішення конфлікту на Донбасі?
- Трамп спробує налагодити більш-менш конструктивні відносини з Путіним.
Але Росія у світі грає проти Штатів і б'є по міжнародній безпековій і правовій системі. Тож із часом Трамп розчарується у пошуку точки дотику з Путіним для перезавантаження і побачить, що трирівневий підхід Обами слід продовжити. Може, дещо його скоригувати, але непринципово.
Це, по-перше, підтвердження гарантій безпеки для союзників США у світі. По-друге, підтримка України, щоб вона реформувалася і могла себе боронити. По-третє, стримування РФ і її агресивної політики.
Ця ситуація не передбачає настільки значного покращення відносин США і Росії, щоб про Україну забули і віддали у сферу впливу Москви, як цього хоче Путін.
Маємо рахуватися з думкою світової спільноти, але українці показали, що не хочуть бути колонією Росії. Тож просто вирішити те, що вони помилково називають "українською кризою", без волі українського народу, - неможливо. Західні партнери будуть штовхати нас, аби ми помирилися з Донбасом, поглинули неконтрольовані території на російських умовах, але це може призвести до справжньої громадянської війни. Це не вигідно ні Трампу, ні європейцям, ні, тим паче, українцям.
Перемогу Трампа порівнюють із "брексітом" через неочікуваність результатів. Чому він переміг?
- Ця перемога показує глибинні проблеми американського суспільства.
За опитуваннями, чверть молодих американців не вірить, що демократія – ефективна система управління. Вважають, що політична система США служить інтересам еліти, а не звичайних громадян. Це великий удар по американській демократії.
По-друге, демографічні зміни. Американці бачать, що чисельність білих, які були біля витоків країни, кардинально зменшується. Натомість росте частка латиноамериканців, африканців, вихідців із країн Південно-Східної Азії. Також їх лякає тероризм.
Тож вони підтримали популістичні гасла Трампа. Американці сказали: якщо попередня еліта не вирішила цих питань, не висувала їх на перший план, то їх має вирішити Трамп.
Також із 2008 року Обама значно покращив справи в економіці США. Але цього недостатньо, щоб відновити добробут американців, який вони мали в 1950-1980 роках. Жителі Америки дедалі повільніше стають заможними і багато з них залишаються в некомфортній зоні та протестують.
Республіканця Дональда Трампа 8 листопада обрали 45-м президентом Сполучених Штатів Америки.

Related

Політика 6962140850691130703

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item