У Чорногорії описали хронологію підготовки держперевороту і назвали імена росіян-організаторів



Прокуратура Чорногорії назвала імена громадян Росії, які планували вбивство прем'єр-міністра Міло Джукановіча, повідомляє Європейська правда з посиланням на місцеве видання Vijesti.
Зокрема, це громадяни РФ Едуард Широков і Володимир Попов, які організували злочинну групу, метою якої було вбивство прем'єр Джукановіча.
У прокуратурі заявили, що згідно з планом злочинної групи, в ніч парламентських виборів 16 жовтня перед будівлею парламенту група демонстрантів, яких контролювала партія Демократичний фронт, повинна була почати сутички з поліцією.
26 вересня росіяни зустрілися в Москві з членом сербської радикального руху Сербські вовки Александаром Сінджелічем і представили свій план загострення ситуації в Чорногорії.
У прокуратурі вважають, що Сінджелічу було доручено знайти якомога більше людей в Сербії, які будуть перебувати в Чорногорії під контролем колишнього командувача сербської жандармерії Братислава Дікіча і людей з Демократичного фронту.
Росіяни надали Сінджелічу зброю і форму, а також не менше 200 тисяч євро.
Згідно з даними слідства, в групу входив виходець з Косово Мірко Велімірович, його завданням було купити 50 автоматів і пістолетів з набоями, за допомогою яких повинні були атакувати поліцію і зайняти будівлю парламенту. Велимірович показав фотографії купленої зброї Синджелічу на своєму телефоні, який з Белграда поінформував про це Широкова.
"Після закінчення виборів разом із політиками з Демократичного фронту учасники групи повинні були зібратися на мітинг, спровокувати конфлікт зі співробітниками поліції і зайняти Асамблею, яку вони утримували б протягом принаймні 48 годин, оголосивши перемогу Демократичного фронту та інших опозиційних партій", - йдеться у заяві прокуратури.
Після невдалої спроби організації заворушень у центрі міста, Широков 16 жовтня зустрівся з Сінджелічем і запропонував знайти людину, яка вміє користуватися вогнепальною зброєю і зможе вбити Джукановіча в Подгориці. Сінджеліч нібито відмовився від цього, а на початку листопада його знайшли в Чорногорії, де він здався слідчим, а потім був заарештований.
6 листопада прокуратура Чорногорії заявила, що до невдалої спроби держперевороту 16 жовтня причетна група "російських націоналістів", які крім терактів, готували вбивство прем'єр-міністра Джукановіча. У прокуратурі вважають, що вбити прем'єр-міністра повинен був снайпер "з дальньої дистанції".
16 жовтня в столиці Чорногорії Подгориці були затримані щонайменше 15 осіб за підозрою у підготовці до терактів, що мали бути скоєні під час парламентських виборів. За даними ЗМІ, за організацією можливих тератків стояли росіяни.
Варто відзначити, що прем'єр Джуканович прямо звинуватив Росію у фінансуванні кампанії проти приєднання Чорногорії до НАТО, яку проводила опозиція, яка до речі, програла вибори.
Прагнення Чорногорії вступити в НАТО зустріло опір з боку РФ, яка неодноразово заявляла, що вступ балканської країни в НАТО не піде на користь відносинам з Москвою.

Related

Події у світі 5485274835973473855

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item