10 міфів про користь сексу. Блог гінеколога



Хай вибачать мене затяті прихильники сексу за фривольність і "нахабну" спробу спростувати деякі "наукові факти".

Інформації про користь сексу багато, але вся вона копіює один одного, тобто люди займаються плагіатом, хоча деякі посилаються на "солідні" джерела. Але, як писав Козьма Прутков, дивися в корінь. Я спробувала дістатися до "коренів" тих чи інших, нібито наукових, тверджень про користь сексу і посміялася від душі
Пройдімося разом деякими чутками про користь (чи шкоду?) сексу.
Міф № 1: Завдяки сексу шкіра стає еластичнішою і виглядає молодшою
Таке твердження приписується підвищенню естрогенів, жіночих статевих гормонів, у жінок під час і після статевого акту. Вплив рівня естрогенів на жіночу сексуальну поведінку вивчено давно, особливо в жінок в передклімактеричному і клімактеричному періоді, коли естрогену виробляється менше, а тому з'являються різні скарги на сухість і низку інших симптомів. Тож правильніше сказати, що нормальний рівень естрогенів – це важливий фактор нормальної сексуальної поведінки жінки, що включає і регулярні заняття сексом, а також нормальної функції всього організму, в тому числі і шкіри.
У 2001 році в журналі American Journal of Clinical Dermatology було опубліковано статтю двох каліфорнійських лікарів про вплив естрогену на шкіру в жінок у постменопаузі (клімаксі). Оскільки цим жінкам часто доводиться приймати замісну гормональну терапію, куди входить синтетичний естроген, то позитивний ефект такого лікування очевидний: він проявляється і на рівні шкіри, запобігаючи в якійсь мірі старінню шкіри. При цьому розпад колагену шкіри сповільнюється, що дуже важливо для її еластичності, сповільнюється також розвиток зморшок, поліпшується вологість шкіри, процеси загоєння проходять швидше.
Таким чином, для багатьох жінок, які старіють і в яких не вистачає естрогену в організмі, додатковий прийом цього гормону може зробити корисний ефект на шкіру.
Міф №2. Сперма містить мінерали, які запобігають пошкодженню зубів
Очевидно, йдеться про оральний секс. З'явилися твердження, що сперма корисна для ротової порожнини, і особливо зубів! Чому? Тому що містить цинк, кальцій та інші мінерали, що так необхідні для зубної емалі. Поговорімо про мінеральний склад сперми. Вчені стверджують, що сучасні овочі та фрукти настільки бідні мінералами (замість 100 вони містять не більше 10-15 видів), що сперма сучасного чоловіка теж обділена мінералами і не може зрівнятися зі спермою чоловіка минулого століття. Цікаво, що мінеральний склад сперми вивчається частіше у тварин, ніж у людини.
Сперма також містить кальцій, селен, магній, калій, фосфор, але в такій кількості, що визначення рівнів цих мінералів вважається марною тратою реактивів, грошей і часу. Якщо розглядати мінеральний склад їжі, яка потрапляє в нашу ротову порожнину, то рівні мінералів значно вищі за рівні в спермі - у багато разів вищі! Отже, з їжею ми отримуємо більше необхідних мікроелементів безпосередньо, ніж із ковтанням сперми. Згодні?
Крім того, навіть звичайна зубна паста містить більше корисних речовин для зубів (тому і створена для догляду за зубами), що порівнювати її з складом сперми дуже смішно. Однак користь від орального сексу для зубів усе-таки є, але непряма: люди, які займаються оральним сексом, частіше чистять зуби і стежать за станом ротової порожнини більше, ніж ті, які не займаються оральним сексом або сексом узагалі.
Міф № 3. Секс зменшує страждання безсонням
Це твердження базується на іншому твердженні, що один статевий акт у 10 разів сильніший за медичний транквілізатор валіум, а тому після хорошого оргазму люди відчувають спокій, розслабляються, "відключаються" від проблем і засинають. Проте хронічне безсоння знижує сексуальне збудження і бажання займатися сексом. А що говорити про тих, хто не любить займатися сексом і при цьому теж страждає безсонням?
Валіум (діазепам) – це найбільш поширений лікарський препарат для лікування безсоння і нервового збудження (роздратування) у США і низці інших країн. Одним із побічних ефектів цього препарату є зниження лібідо, про що попереджають виробники та лікарі. Але звідки взялося твердження, що секс у 10 разів сильніший за цей лікарський препарат? Якби це було правдою, то 32 млн американських жителів не страждали би безсонням. Вони би просто щовечора перед сном займалися сексом і засипали як малі діти. Виявляється, що це твердження досить безглузде, і зародилося як жарт, чи то серед студентів одного американського університету, чи то на одному гумористичному блозі. Багато міфів про користь сексу вийшли з вуст студентів, які перефразували цитати з робіт своїх викладачів.
Міф №4. Секс – протиалергічний засіб
Твердження про те, що секс є ворогом алергії і допомагає протистояти астмі і сінній лихоманці, з'явилося як наслідок роботи професора Чарнецкі. Хтось зробив свій висновок: раз більше антитіл у слині, значить менше алергічних реакцій.
Але людей і лікарів більше цікавить питання, чи знижують антигістамінні препарати, які часто приймають хворі на астму та інші алергічні захворювання, лібідо й ерекцію? Антигістамінні препарати (димедрол, супрастин, тавегіл тощо) блокують вироблення гістаміну, однак не впливають на рівень гістаміну, який уже циркулює в крові людини в результаті алергічної реакції. І хоча деякі з медикаментів можуть викликати сонливість і навіть стан депресії при тривалому застосуванні, прямого впливу на лібідо й ерекцію ці препарати не мають. Ученим важко визначити, що першочергово в зниженні лібідо і зменшенні ерекції в деяких (але не в усіх) чоловіків і жінок, які страждають алергічними захворюваннями: саме захворювання, інші фактори ризику і згубні звички чи своєрідна реакція організму на прийом антигістамінних препаратів.
Навпаки, проведено низку досліджень про вплив астми на сексуальне життя людини, і дані одного з них, що проходило у 2000 році в Колумбійському Університеті (США), показали, що 2/3 хворих на астму через хворобу обмежили заняття сексом або ж перестали ним займатися. Тобто однозначно: астма може негативно впливати на сексуальне життя людини. Чи може секс позитивно впливати на прояв алергічних захворювань, тобто запобігати їм? Ні, таких втішних даних немає. Навпаки, сексуальні контакти можуть погіршувати перебіг низки алергічних захворювань, у тому числі астми, особливо в жінок.
Міф № 5: Секс покращує баланс "хорошого" і "поганого" холестерину
Розмови про холестерин зараз стали надзвичайно популярними. Чому? Тому що на одному твердженні, що високий рівень холестерину в крові підвищує рівень серцево-судинних захворювань, побудована ціла індустрія препаратів, що знижують цей самий шкідливий холестерин. Для фармакокомпаній ця група препаратів стала блокбастером – засобом створення надзвичайних доходів. А якщо попит є, то чому б не розширити історії жахів про холестерин ще більше.
Холестерин ділять на поганий і хороший залежно від його зв'язку з низкою білків (ліпопротеїдами), оскільки в чистому вигляді він циркулювати в крові не може. Залежно від розмірів цих ліпопротеїдів, є маленькі (LDL) і великі (HDL) глікопротеїни, а також інші.
Високий рівень HDL має зв'язок із високим рівнем серцево-судинних захворювань, а тому цей комплекс називається "поганим холестерином". Те, що високий рівень поганого холестерину може негативно позначитися на сексуальній функції людини, відомо, оскільки багато серцево-судинних захворювань супроводжуються пошкодженням мікросудин. Про безпосередній вплив високого рівня HDL на сексуальну функцію жінок невідомо.
Звідки ж взялися чутки, що секс знижує рівень поганого холестерину? У 1963 році (понад 40 років тому) Давид Критчевски з University of Pennsylvania School of Medicine разом з колегами з Оксфорда опублікував статтю про те, що в щурів та мишей рівень статевих гормонів (у першу чергу, чоловічих) знижує окислення холестерину в печінці тварин, а значить, може якоюсь мірою впливати на рівень холестерину в крові.
Теоретично, холестерин в окисленому стані може бути значно агресивніший, ніж у зв'язаному з жирами вигляді, і відігравати велику роль у пошкодженні внутрішньої стінки судин. Практично, такі дослідження проводилися тільки на тваринах.
Але повернімося до сексу. Який вплив має секс на підвищення або пониження рівня поганого і хорошого холестерину? От саме цього не знає ніхто. Теоретично, проникаючи в нетрі фізіології людини, можна припустити все, що завгодно, висувати гіпотези й будувати теорії. Але в реальності цього ніхто детально не дослідив.
Міф № 6. Секс ефективний проти хвороби Альцгеймера
Хворобою Альцгеймера страждають понад 15 мільйонів людей у світі, хоча дані можуть бути занижені, оскільки для багатьох країн це захворювання "новинка", і воно супроводжується порушенням пам'яті, зміною поведінки, в тому числі сексуальної, недоумством. В осіб, старших ніж 80 років, вона зустрічається більш ніж у 20%. Причини і механізми розвитку цієї хвороби вивчено не повністю, а тому наявне лікування малоефективне.
Який же позитивний ефект від занять сексу може бути щодо хворих Альцгеймером? Спекуляція з приводу корисності сексу щодо цього захворювання почалася на підставі даних низки досліджень щодо застосування замісної гормональної терапії в жінок у постменопаузі, які показали, що ця терапія може сповільнити розвиток слабоумства в таких жінок. Ларрі Баум, лікар із Гонконгу, в науковій статті "Стать, Гормони і Хвороба Альцгеймера" стверджує, що, навпаки, нові дані великих клінічних досліджень показують, що замісна гормональна терапія може підвищувати ризик розвитку слабоумства (деменції) у жінок. Др. Баум висуває низку гіпотез механізмів розвитку слабоумства, у тому числі передбачає, що низький рівень тестостерону, особливо в старших жінок, може відігравати роль у виникненні деменції і хвороби Альцгеймера.
Таким чином, зв'язок між статевими гормонами і цим захворюванням не виключено, хоча не остаточно підтверджено. Але при чому тут секс? Якщо секс викликає сплески гормонів в організмі людини, то теоретично можна припустити, що він повинен запобігти розвиткові Альцгеймера. Але ці сплески, якщо і відбуваються, то такі короткочасні, що краще приймати гормональні лікарські препарати.
Міф №7: Секс ефективний у лікуванні остеопорозу
Остеопороз – це найчастіше старечі зміни кістково-суглобової системи, що супроводжуються втратою кальцію кістковою тканиною, а звідси збільшенням числа переломів кісток, та іншими ознаками. Хоча остеопорозом можуть хворіти чоловіки (20%) і жінки (80%) будь-якого віку, проте найчастіше це хвороба жінок у клімактеричному періоді.
Ми знову зіткнулися з періодом, коли в жінок рівень майже всіх гормонів, у тому числі і статевих, низький порівняно з рівнем гормонів у молодих жінок. Дослідження впливу тестостерону на організм жінок, особливо старшого віку, показали, що штучне підвищення його рівня може поліпшити лібідо і якість статевого акту, а оскільки тестостерон має позитивний ефект на м'язову і кісткову тканини, і впливає на обмін речовин у цих тканинах, то логічно висновується, що він буде сприятливим для жінок, які страждають остеопорозом або ж може запобігти розвитку остеопорозу.
Хоча рівень тестостерону може незначно підвищуватися перед статевим актом і під час нього, це короткочасне підвищення. Канадський психолог Сарі ван Андерс із Simon Fraser University, який вивчав рівень тестостерону в жінок і чоловіків до і після статевого акту, в численних виступах і публікаціях стверджує, що навіть якщо рівень тестостерону може підвищуватися після сексу й інтимних стосунків, наскільки це підвищення корисно для жіночого організму, вчені не знають. То як все-таки секс впливає на остеопороз у такому випадку? Відповідь на це запитання невідома серед вченого світу.
Міф № 8. Секс бореться з раком!
Так, саме так і звучать слова в деяких джерелах про користь сексу. Про який вид раку йдеться? Враховуючи, що група злоякісних захворювань дуже велика, хоча в народі прийнято називати раком все, що росте і поширюється швидко.
Це твердження відноситься до раку простати. У квітні 2004 року в Journal of the American Medical Association були опубліковані дані, що в чоловіків, які займаються сексом 20 разів і більше в місяць, ризик розвитку раку простати на 33% менший, ніж у контрольній групі (тобто тій, де чоловіки займаються сексом рідше). Спочатку вчені думали, що це явище пов'язане з рівнем тестостерону, однак гіпотеза не підтвердила себе подальшими обширними дослідженнями. Тим не менш, висновок був простим: сексуальна активність чоловіків для профілактики раку простати дуже заохочується.
Чи впливає кількість статевих актів на розвиток інших видів раку? Секс не завжди безпечний, особливо в перенесенні статевих інфекцій, у тому числі вірусу папіломи людини. Зараз про цей вірус складені легенди, ним лякають не тільки жінок, але й маленьких дівчаток, тому що вчені знайшли зв'язок між розвитком раку шийки матки і наявністю тривалої папілома вірусної інфекції в жінок.
Міф №9. Секс покращує кровопостачання і насичує організм киснем
Природно, під час статевого акту серцебиття і дихання частішають, що не проходить безслідно для організму. У червні 2008 року в журналі Respiratory medicine опубліковано статтю з досить казуїстичним вмістом: італійські лікарі вирішили визначити насичення киснем крові 63-річного чоловіка, який вдихає кисень у постійному режимі через дихальну недостатність, після трьох статевих актів. Вимірювання рівня кисню проводилися досить примітивно, але після коїтусу рівень кисню все-таки підвищувався, що було зафіксовано. Але вчені задумалися над тим, що ж усе-таки викликало підвищення рівня кисню в цього добровольця: почастішання дихання, почастішання серцевого ритму, або ж на тлі цього краще засвоєння подаваного кисню? Тим не менш, регулярний секс може знижувати виникнення серйозних серцево-судинних захворювань. Чи посилюється при статевому акті приплив крові до мозку – теоретично можна припустити, практично це ніхто не досліджував.
Міф №10. Секс сприяє очищенню організму
Важко здогадатися, від чого саме. З потом виділяється частина шлаків, але чи не краще тоді побігати підтюпцем або інтенсивно позайматися в тренажерному залі, щоб добре пропотіти?
Міркувати про користь сексу можна довго, прискіпуючись до цитат різних досліджень, продовжуючи грати в зіпсований телефон, однак перетворювати секс в ідола не варто. Є чимало інших корисних занять, які позитивно позначаються на здоров'ї людини.
Нехай у вашому житті буде гармонія, у тому числі гармонія в сексуальних стосунках. Саме тоді від сексу буде більше користі, ніж шкоди. І, звичайно ж, завжди пам'ятайте про інфекції, що передаються статевим шляхом, і не ігноруйте заходи захисту від цих інфекцій, а також дотримуйтесь гігієни статевого життя.
Текст опубліковано з дозволу автора

Related

Цікаво 4298908726942751999

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item