Україна має сплатити близько 100 тисяч євро за зберігання скіфського золота в Нідерландах

Україна має оплатити вартість зберігання, інспекції та транспортування скіфського золота
Окружний суд Амстердама постановив, що Україна має сплатити близько 100 тисяч євро за зберігання, інспекцію та транспортування музейних експонатів з виставки Крим – золотий острів в Чорному морі.
Про це заявив адвокат Маартен Сандерс, який представляє Україну в цій справі, повідомляє Укрінформ.
"Музей Аларда Пірсона заявив про витрати на транспортування, зберігання, страховку, а також оплату юристів, яка складала найбільшу частину витрат - із 300 тисяч, про які вони заявили, близько 200 тис. складала оплата юристів. Суд постановив, що оплату юристів вони мають оплатити самі, Україна має оплатити вартість зберігання, інспекції та транспортування. Це буде принаймні 100 тис., можливо трохи зросте до 150 тисяч євро", - сказав адвокат.
Раніше суд Амстердама постановив віддати колекцію скіфського золота Україні.
Рішення було прийнято на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою витвори мистецтва повинні бути повернуті суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції. У випадку зі скіфським золотом, цією країною була Україна.
Нагадаємо, виставка Крим - золотий острів у Чорному морі в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російську анексію Криму, яка відбулася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.
Випадок зі скіфським золотом ускладнювався тим, що в міжнародному праві немає рекомендацій для подібних сценаріїв.

Related

Події у світі 7096097075311382299

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item