Росія просить Україну продати 12 ракет «Зеніт»

Росія офіційно звернулася до України з проханням про продаж декількох ракет-носіїв «Зеніт», вироблених підприємством «Південмаш» у місті...



Росія офіційно звернулася до України з проханням про продаж декількох ракет-носіїв «Зеніт», вироблених підприємством «Південмаш» у місті Дніпро (колишній Дніпропетровськ). 

Як з'ясувалося, без них «Роскосмос» просто не в змозі виконати вже укладений контракт з африканською державою Ангола на запуск його телекомунікаційного супутника Angosat-1.
Одна українська ракета-носій «Зеніт» у росіян є – вона була закуплена ще до початку конфлікту.

Виріб до сих пір зберігається на орендованому у Казахстану космодромі Байконур. Однак використовувати її не можна, оскільки раніше «Роскосмос» принципово відмовився від українських ракет, плануючи запускати супутники за допомогою «Протонів-М» власного виробництва. Правда, як з'ясувалося, їх застосування – вкрай невигідна лотерея, оскільки вироби російських зброярів занадто часто падають.

Тим часом, у єдиного українського «Зеніту», що знаходиться в розпорядженні росіян, збіг гарантійний термін зберігання, а продовжити його неможливо без участі інженерів «Південмашу». У «Роскосмосу» відповідних фахівців просто немає.

В даний час українській стороні направлено пропозицію продати Росії, як мінімум, 12 космічних ракет «Зеніт». Їх планується використовувати для виведення на орбіту супутників в рамках програми «Морський старт».

 Цікаво, що здійснювати її буде не «Роскосмос», а компанія S7 Group, що володіє також авіакомпанією S7 (колишня «Сибір»). Російська сторона стверджує, що КБ «Південне» і підприємство «Південмаш» у Дніпрі нібито вже висловили готовність зібрати партію «Зеніту» для поставок в РФ, однак офіційна реакція Києва на дану пропозицію поки невідома.

Related

Політика 5737017937777854579

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item