Савченко можуть використовувати російські спецслужби — міжнародник


Москва використовує народного депутата України Надію Савченко і полонених українців для тиску на Київ. Домагається визнання конфлікту внутрішньоукраїнським.
Про це розповів експерт-міжнародник Олександр Хара.
Українська сторона в мінській тристоронній контактній групі (Україна, ОБСЄ, Росія) пропонувала обмін 42 українських заручників так званої ДНР на 228 їхніх бойовиків. Не погодились. Натомість говорять про обмін із Савченко.
- Бойовики - не суб'єкти, а маріонетки. Тому звільнення українців залежить не від них, а від Росії. Для неї це фактично єдиний інструмент тиску на українську сторону, щоб ми здавали свої позиції стосовно інших важливіших для них питань. Наприклад, визнання маріонетки стороною конфлікту, з якою варто вести перемовини.
9 грудня у Гамбурзі була міністерська зустріч країн ОБСЄ. Росіяни там хотіли просунути, що в Україні відбувається внутрішньополітичний конфлікт, громадянська війна. Тому "київська хунта" буцімто має просто почати прямий діалог зі своїми ж громадянами по той бік, щоб вирішити проблему. Зрозуміло, це не відповідає дійсності, тому українська влада чинить спротив. Ми не можемо визнавати ЛНР і ДНР стороною конфлікту, адже тоді постраждають не лише полонені, а й усі 40 мільйонів українців.
Заручників також використовують для дестабілізації внутрішньої політичної ситуації в Україні. Підбурюють: "Дивіться, ваша влада не рятує чоловіків та синів".
Який правоий статус українців у полоні ДНР та ЛНР?
- "Заручники" - це не юридичний термін. У нас офіційно немає війни, не оголошений надзвичайний стан. Тому вони не мають статусу військовополонених і тому до них не застосовані певні міжнародні конвенції щодо правового захисту.
Мінські ж домовленості нічого не говорять про полонених. Там є лише пункт про не переслідування задіяних у подіях у Луганській та Донецькій областях.
Зустріч Савченко із Плотницьким і Захарченком організувала Федеральна служба безпеки РФ, за інформацією ЗМІ.
- Добре, що Надію Савченко випустили з полону, але зараз вона відіграє негативну роль в нашому політичному житті. Її можуть опосередковано використовувати російські спецслужби. Вони вміють це робити. Навіть необов'язково бути ворогом України.
Савченко не порушила закон. Вона має право виїжджати за кордон і проводити зустрічі. Але якщо є інформація, що вона зустрічається з тими, хто винен у вбивства, тортурах й інших злочинах, то правоохоронним органам слід викликати її на бесіду. Її свідчення були б корисними.
Служба безпеки мала б знати, з ким вона розмовляла й про що, навіть якщо це не вбивці, а просто представники незаконних російських утворень на території України.
Росія домагається визнання ЛНР та ДНР стороною конфлікту. Це допоможе скасувати санкції проти неї?
- Санкції спершу були введені через анексію Криму, а потім уже у зв'язку з агресією на Донбасі. Через певний час, на жаль, українська дипломатія дозволила прив'язати зняття санкцій до виконання Мінських домовленостей.
Однак зняття санкцій скоріше залежить від того, що поміняється зі зміною влади у Франції, Німеччині та США. Чи захочуть вони вирішити інші питання, які цікавлять американців та європейців щодо Сирії, Ірану, Кореї за рахунок України? А зустріч Савченко в Мінську ніяк не впливає безпосередньо на зняття санкцій.
Чи зацікавлені наші західні партнери у такому повороті?
- Європа розділена. Одні хочуть вирішити свої проблеми, забувши війну на Донбасі і Крим. Інші країни розуміють, що Росія не лише вбиває українців, а й налаштована на підрив світового порядку. Вони намагаються не допустити того, щоб зняли санкції. Зацікавленні в тому, щоб Росія відповідала за порушення міжнародного права, Статуту ООН і заключного акту ОБСЄ.
Чого чекати від Росії у протистоянні на Донбасі?
- Росіяни чекають на покращення взаємин із новообраним президентом США. Коли уряд Трампа стане чинним, будуть перші міжнародні контакти. Власне, перед ними слід очікувати загострення ситуації на Донбасі. Оскільки Кремль використає ескалацію як метод тиску на європейців та американців, щоб ті врегульовували конфлікт на їхніх умовах.
7 грудня народний депутат Надія Савченко провела в столиці Білорусі Мінську таємні переговори з ватажками ДНР і ЛНР. Говорили кілька годин.
На центральних російських каналах і на сайтах терористів того дня пройшла інформація, що бойовики прибули в Мінськ нібито на зустріч у рамках тристоронньої контактної групи. Офіційно вони не беруть участі в цих засідання.

Related

Політика 2961407983864826530

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item