Хто ще вкоротить собі віку у "справі Кацуб"



Сьогодні під час спецоперації із затримання фігурантів цієї справи застрелився екс-заступник голови "Нафтогазу" часів Януковича Геннадій Юр'єв.

Колишнього чиновника, який був однією з довірених осіб братів Кацуб, оголосили у розшук наприкінці вересня. Він переховувався від слідства, а сьогодні військова прокуратура і СБУ провели операцію із затримання підозрюваних у справі Кацуб. Коли силовики зайшли до обійстя, в якому знаходився Юр'єв, той вкоротив собі віку. Затримання трьох інших фігурантів справи відбулося успішно, йдеться у повідомленні правоохоронців.
Геннадій Юр’єв був непублічною особою. Що й не дивно для менеджерів, які працювали на газовому ринку України, де прозорість ніколи не була в пріоритетах. З посади заступника голови "Нафтогазу" його звільняли двічі. Вперше це зробила прем’єр Юлія Тимошенко ще у травні 2008 року. Тоді Юр’єв пішов за власним бажанням. Після приходу до влади Віктора Януковича, він повернувся в "Нафтогаз" разом із Євгеном Бакуліним, який знову очолив компанію. Бакуліна вважають людиною Юрія Бойка, якого, у свою чергу, пов’язують з групою "газовиків" Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Після перемоги Революції Гідності Бакулін був затриманий, йому інкримінувалися зловживання на мільярдні суми. Трохи налякавши цього чиновника, його через місяць випустили на свободу під заставу всього у 10 млн. грн., і вже восени 2014 року він обрався народним депутатом по мажоритарному округу на Луганщині і сховався за недоторканістю.
Вдруге Юр’єва звільнили у березні 2014 року. Він також фігурував у справі Бакуліна, був оголошений в розшук, проте у вересні 2014 року суд зняв його з розшуку, а також відмінив арешт рахунків і майна чиновника. Тоді ж повідомили, що Генпрокуратура взагалі закрила справу Бакуліна. Після значного негативного резонансу в ГПУ поновили розслідування, пояснивши, що справу закрили на прохання МВС. Тодішній Генпрокурор Ярема навіть заявив про службове розслідування цього факту. У підсумку – Бакулін, Льовочкін, Бойко - депутати, а Юр’єв спокійно жив на волі, аж поки Генпрокуратура не взялася за братів Кацуб.
Нагадаємо, Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Олександр Кацуба причетний до привласнення 449,9 млн. грн. коштів "Нафтогазу". Він був затриманий за статтями 255 (створення злочинної організації) і 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем). Старший брат Олександра Кацуби Сергій був заступником голови "Нафтогазу". У цей час менший очолював "Чорноморнафтогаз" і здійснив закупівлю скандальних "вишок Бойка".
У жовтні в Генпрокуратурі повідомили про завершення досудового слідства у справі Кацуби. Йому інкримінують вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів: участь в умисному заволодінні коштами "Нафтогаз України" шляхом зловживання службовим становищем, вчиненні закінченого замаху на заволодіння грошовими коштами цієї компанії в сумі 5,1 млрд. грн., в складанні і видачі ним завідомо неправдивих офіційних документів. Цього вистачить, аби засадити махінатора, пов’язаного з "сім’єю" Януковича,  надовго.
Але по цій справі проходять й інші фігуранти. Юр’єв застрелився. Скоріше за все через страх, що в разі затримання доведеться або ж здавати подільників, або прикусити язика і виконувати роль Фунта. Проте, якщо доводити до логічного завершення і справу Кацуб, й інші справи проти осіб, які роками заробляли на газових схемах, доведеться брати за одне місце тих, хто сидів на верхівці цього корупційного айсберга. І ось тут виникає питання: чи готова влада до війни з "газовиками". Ці навряд чи будуть стрілятися, скоріше стрілятимуть.
У першу чергу з усіх своїх медіа-ресурсів. Тому у найближчі дні варто прислухатися до коментарів різного роду експертів, а ні для кого не секрет, що переважна більшість "знавців" з енергетичної тематики на зарплаті у групи Льовочкіна. Вистачає й політологів, які так або інакше пов’язані з "газовиками". Якщо ми станемо свідками зливу якогось компромату, почуємо щось на кшталт "влада винна у самогубстві Юр’єва" або конспірологію на зразок "прибрали свідка", це означатиме, що колишні газові королі переходять у наступальну оборону.

Related

Суспільство 4134857411049727221

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item