Жителі села біля Одеси мають намір відібрати у депутата птахоферму



Жителі села Свердлове найняли юриста і підготували судовий позов проти депутата Лиманської районної ради Одеської області Сергія Кривенка. 
На думку селян, колишній міліціонер Кривенко, який у середині "двотисячних" був ув'язнений за розкрадання майна, незаконно захопив у власність птахоферму, довів її "до ручки", зруйнувавши підприємство. Ні виробничі потужності, ні земля на даний момент не використовуються: село втратило сотні робочих місць.
При під'їзді до села Свердлове Лиманського району привертають увагу ребра великої промислової будівлі. Але це не новобуд. Це остов молочно-товарної ферми. Як і інші виробничі будівлі колишнього птахорадгоспу, який давав роботу сотням місцевих жителів ще десять років тому, МТФ сьогодні лежить в руїнах.
"Господар у майна є, це Сергій Кривенко, депутат Лиманської райради. Але займатися агробізнесом йому стало нецікаво ще коли він у середині 2000-х з'явився в нашому селі, - розповідає в. о. сільського старости Домнікія Сусленко. - Спочатку він щедро роздавав обіцянки, обіцяв селянам величезні виплати за паями, навіть обрався депутатом сільради. Але потім кинув цю справу і перестав тут з'являтися. Останні два роки взагалі не приїжджає".
Птахорадгосп "Свердловський" на початку тисячоліття був виведений з державної власності і став приватним сільськогосподарським підприємством "Новоукраїнське". За оцінкою 2000 року, загальна вартість майна пайового фонду становила близько 2,631 млн. гривень. Майнові паї були виділені в натурі і скуплені одеським підприємцем Тетяною Соколовою та свердловським фермером Володимиром Цебеняком. У 2006 році вони продали свої права власності Сергію Цебеняку, який очолив нове ПП "Новоукраїнське сільськогосподарське". Але справи у сина Володимира Цебеняка не пішли, і в листопаді 2007 року він підписав договір про безвідсоткову позику з приватним підприємцем і родичем Сергієм Кривенком. Однак фінансове вливання не допомогло підприємству стати на ноги, компаньйони розсварилися, і в липні 2008 року Господарський суд Одеської області ухвалив мирову, за якою кредитору відійшло майно сільськогосподарського підприємства, надане в заставу. "Новоукраїнське сільськогосподарське" збанкрутувало, а Сергій Кривенко став власником пташника, молочно-товарної ферми, швейного цеху, кашоварки, пожежного депо і ще кількох десятків виробничих об'єктів. На велике майно з земельними ділянками вартістю в сотні тисяч гривень він оформив права власності, копії яких зберігаються в архіві сільради. А дрібних об'єктів швидко позбувся.
"Весь метал вирізали і вивезли, - каже свердловчанка Ольга Цуркан. - Корів перестали тримати в тому ж 2008-му, і все, що було на фермі, продали. Вікна, двері, шифер, будівельні ліси, цеглу, бетонні блоки, плити огорожі - все вантажили на машини і вивозили. Говорили: Кривенко господар, він знає, що робить".
Будинок Ольги Цуркан стоїть недалеко від молочно-товарної ферми, на якій жінка пропрацювала більше 30 років. Трохи далі - молокопункти. За кілька років безхозна споруда в провулку Центральному перетворилася на купу битої цегли. Кашоварки і швейний цех розташовані на вулицях Сонячній та Героїв Афганістану, займаючи близько 4 гектари землі. Будинки, оцінені в кілька сотень тисяч гривень, стоять без вікон, дах місцями провалився, стіни вкриті тріщинами і навряд чи переживуть цю зиму.
"Сільрада кілька разів зверталася до Кривенка, щоб хоч людину прислав траву покосити біля будівель. Адже там влітку варто комусь сірник кинути - і сухостій спалахне, біди не минути. Але все марно. Навіть коли працював заступником голови районної держадміністрації, жодної відповіді ми не отримали, - каже свердловчанка Олена Омірова. - Постійно нагадую людям, щоб не пускали дітей гратися на стару ферму - мало що може статися".
У селі близько 600 дворів. Свої земельні паї свердловчани здають в оренду сільгосппідприємству "Агро-Юг-1", яке на понад 4 тисячах гектарів вирощує соняшник, ріпак, пшеницю, кукурудзу і ячмінь. Виробничі будівлі, що належать Сергію Кривенку, стоять по сусідству з ангарами агротехніки і зерноскладами. Підприємці зверталися до власника, щоб той продав або віддав майно в оренду. Але сторони не змогли домовитися - Кривенко запросив дуже велику ціну.
Тим часом жителі Свердлового мають намір знайти ефективного господаря непрацюючим об'єктам.
"Ми готові домагатися позбавлення Сергія Кривенка прав власності на ці об'єкти вже силами Красносельскої об'єднаної територіальної громади, до якої Свердлове входить з минулого року. Якщо з'явиться ефективний господар, то у нас буде чим профінансувати будівництво об'єктів соціальної сфери, в першу чергу - дитячого садка", - каже Домнікія Сусленко.
Красносільська об'єднана територіальна громада вже підготувала позов до суду, щоб визнати недійсними права власності Сергія Кривенка на майно колишнього птахорадгоспу.
"Те, як майно було виведено у власність приватної особи - це класична схема, за якою різні аферисти грабували народне добро, - говорить заступник голови Красносільської сільради Владислав Попик. - Суд повинен визнати, що Сергій Кривенко отримав виробничі будівлі і землю під ними незаконно. Після цього майно буде повернуто громаді".

Related

Суспільство 7343279524662692248

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item