Навіщо Лукашенко легалізує російських "зелених чоловічків"



На Національному правовому інтернет-порталі Білорусі опублікований указ голови РБ Олександра Лукашенка від 6 грудня 2016 р №446 про невідомий проект міжнародного договору між Білорусією та Росією.


Експерти вважають, що йдеться  про легалізацію перебування російських спецназівців в Білорусі. Крім того, білоруські спецпідрозділи отримають право вирушати в гарячі точки за кордон.
Згідно цьому указу, Лукашенко схвалює  проект Угоди між Республікою Білорусь і Російською Федерацією про "участь підрозділів спеціального призначення в антитерористичних  операціях, що проводяться на території Республіки Білорусь або Російської Федерації".
За словами кореспондента GazetaWyborcza в РБ Андрія Почобута, даний факт - це "фактично легалізація присутності "зелених чоловічків" в Білорусі". "Причому демонстративна. Бо свідомо про цей крок було поінформовано громадськість. Інакше цей документ не був би опублікований у відкритому доступі", - написав він на своїй сторінці в Facebook.
"Якщо підпишуть, а захисник суверенітету РБ, як випливає з документа, вже висловив принципову згоду, то ФСБ і ГРУ РФ отримають право брати участь в контртерористичних операціях на території Білорусі. Та що там ГБ-шний спецназ - може йтися навіть про збройні сили РФ, які за російським законодавством так само можуть використовуватися для боротьби з тероризмом", - резюмував Андрій Почобут.
Спілкуючись з Depo.ua, Почобут додає: "Лукашенко довгі роки розглядав Росію як гарантію того, що ніхто з Заходу радикально не втрутиться в справи Білорусі, оскільки буде розуміти, що це зіткнення з РФ. Цей договір показує, що таке мислення у глави РБ зберігається".
"Припустимо, якби такий договір був у Януковича, на Донбас  поїхали б не «відпускники», а реальні військові частини спецназу. Це було б легально, бо є відповідний документ", - зазначив Андрій Почобут.
В свою чергу,  білоруський військовий кореспондент Дмитро Галко вважає, що в ситуації мирного часу і добросусідських відносин ця угода могла б бути простою формальністю. "Колишній білоруський політв'язень Ігор Оліневіч, затриманий свого часу в Москві російськими спецслужбами і доставлений ними до кордону Білорусі, розповідав, що росіяни були дуже незадоволені. Говорили, мовляв, щоб це було в останній раз. Дій тоді подібна угоду, самі поїхали б і взяли. Але час зараз не мирний і відносини не те щоб добросусідські. Чи є необхідність у Білорусі в такій угоді? Не думаю. Не за Юрієм Баранчиком ж, замовником недавно заарештованих проросійських публіцистів, вирішили пополювати в Москві".
У своєму коментарі для Depo.ua. Галко наполягає: "Ніякого терористичного підпілля, що переховується на території Росії, в Білорусі теж немає. Допомога білоруських колег в боротьбі зі своїм терористичним підпіллям росіянам теж навряд чи потрібна - у білорусів просто немає відповідного досвіду. Значить, в першу чергу йдеться  про дії російських спецслужб на території Білорусі. Боюся припускати щось більше, але ось білорусам - учасникам АТО на українській стороні така угода може не обіцяти нічого доброго. Якраз під "полювання" за ними це може бути заточене".
Разом з тим, український військовий експерт, заступник головного редактора видання "Апостроф" Денис Попович також вважає, що реалізація даного документа є небезпечною для Білорусі.
"Це може означати, насамперед, легалізацію російського спецназу на території Білорусі. Під виглядом участі в антитерористичній операції можна проводити будь-які диверсії на території Білорусі. Місцевої громадськості варто звернути увагу на цей аспект, згадати аналогічну ситуацію в Україні, в більш масштабних формах, яка призвела до анексії Криму. В цілому ж Лукашенко знову намагається всидіти на двох стільцях, показуючи, що є надійним партнером Росії", - резюмував у коментарі Денис Попович.

Related

Події у світі 129733239496471753

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item