Імперія Коломойського впала - експерт


Політико-бізнесова імперія Ігоря Коломойського впала. 
Про це сказав політолог Вадим Карасьов.
"Приватбанк був її перлиною, яка мала політичне і соціальне значення - клієнтську базу. Один із найпотужніших і системних банків тепер не у Коломойського", - зауважив експерт.
Олігархи втрачають вплив на політику, вважає політолог.
"Спочатку був Жеваго, потім Фірташ, потім Пінчук, тепер Коломойський. Залишається Ахметов. Без нього важко підтримувати статус-кво у відносинах з окупованою частиною Донбасу. Ахметов залишається "королем" Донбасу, із ним є пакт про ненапад. А Коломойський не завжди ставився лояльно до влади. Пам'ятаємо історію із Укртатнафтою, Укрнафтою. Був шантаж власників Приватбанку щодо влади. Але потім вирішили, що ця гра з дуже високими ставками і ризиками для Коломойського. Тому пішли на поступки і фактично погодилися на м'яку експропріацію банку у формі націоналізації", - пояснив Карасьов.
У державну власність банк переведуть на певний час, потім перепродадуть іншим власникам або акціонерам, зауважив експерт.
"У Коломойського залишається тільки "1+1", МАУ і ще низка компаній. Але того політичного впливу, який він мав, особливо на піці своєї могутності влітку-восени 2014 року, не буде мати. Навіть те, що він увійшов до складу керівних органів партії "Укроп" не означає, що в такий спосіб компенсує втрату політичного впливу", - додав політолог.
Олігарх змушений був піти на націоналізацію.
"Тому що банк міг обвалитися й акціонери теж би втратили, не кажучи про соціальні і політичні наслідки", - сказав Карасьов.
Також націоналізація свідчить про "відносну політичну стабільність у країні".
"Відбулася спокійно для ринків, банку і політиків", - пояснив експерт.
Кабмін і РНБО підтримали націоналізацію Приватбанку.
Перед цим його клієнти опинилися перед загрозою. Розрив між резервами та кредитним ризиком банку станом на грудень сягнув майже 150 млрд грн.
19 грудня президент Петро Порошенко підготував законопроект про захист вкладників банку.

Related

Бізнес 3421304844040897739

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item