Чому Київський патріархат та УГКЦ бояться зробити Різдву "євроремонт"



Наразі все більше українців замислюються над тим, щоб відзначати Різдво 25-го грудня, як у всьому світі.

Україна переживає процес євроінтеграції – в парламенті активно ухвалюють європейські закони, а ЄС майже скасував візи для наших співвітчизників. У церковному житті все більше православних українців обирають Київський патріархат замість Московського. Але Різдво продовжують святкувати 7-го січня, називаючи іншу знакову дату 25-го грудня Різдвом католицьким.
При цьому цікаво, що "католицьку" традицію вже давно підтримують православні Болгарія, Румунія, Кіпр та Греція. Взагалі у цей день свято визначається у більш ніж 100 країнах.
Натомість традиції відзначати Різдво 7-го січня дотримуються Українська, Єрусалимська, Російська, Грузинська, Сербська православні церкви, а також Українська греко-католицька церква.
Коли Україна почне святкувати Різдво разом з рештою Європи? - фото 1

Клікніть, щоб розгорнути
При цьому перспектива "бути ближче до Європи" і тут видається вельми привабливою. Не секрет, що "католицький" графік набагато краще корелює зі світським життям. Так, варіант, коли Різдвяний піст закінчується 24 грудня і його не треба переривати задля святкування Нового року видається більш правильним і зручним. Адже у нинішній ситуації воцерковленим українцям доводиться або грішити, дозволяючи собі смаколики та веселощі, або вистоювати черги за дозволом у духівників, або ж абстрагуватися від загального куражу. 
Та і графіки в рамках об'єднання з Європою об'єднати було б зручніше: святкувати в один день, а торгувати та займатися спільним бізнесом – в інші. Не кажучи вже про духовну єдність, яка забезпечує краще взаєморозуміння та розширює можливості проведення спільних культурницьких акцій.
Тим паче, що розбіжність у датах навіть для самих церковників не є чимось особливо сакральним. Суто у тому, що переважна більшість християн по всьому світу відзначає Різдво 25 грудня. Але українська церква разом з церквами ще кількох держав дотримується старого, юліанського календаря.
Коли Україна почне святкувати Різдво разом з рештою Європи? - фото 1


ЯК В ЄВРОПІ, ЧИ ЯК НА РОСІЇ?
Починаючи зі XVI століття у світі почали активно вводити новий, григоріанський календар. Причому до реформи вдалися з важливих причин – у старому календарі були неточності, що ускладнювало відлік часу.
На початку XX століття на новий календар перейшла РСФСР і Українська народна республіка. Згодом норму успадкував і СРСР.
Приблизно тоді ж на новоюліанський (вельми схожий на григоріанський – ред.) календар перейшла більшість православних церков. Цікаво, що до реформи вдалися навіть консервативна російська церква. Ініціатива патріарха Тихона в опальній за радянських часів установі не прижилася – на рівні парафій духовники збунтувалися і зажадали повернення до старих звичок. Їм пішли назустріч: з того часу до тепер обговорювати календарну реформу в російській церкві майже припинили.
Наразі ж багатьом українцям незрозуміло, чому священики УПЦ КП та Української греко-католицької церкви не хочуть зробити "так, як в Європі", а натомість залишають "так, як на Росії".
Depo.ua поцікавився, чому УПЦ КП та Українська греко-католицька церкви вперто стоять на власних позиціях і чи має питання політичне підгрунтя.
Коли Україна почне святкувати Різдво разом з рештою Європи? - фото 2


ДЛЯ ВІДМЕЖУВАННЯ ВІД РОСІЇ НІЧОГО НЕ РОБИТЬСЯ
На думку релігієзнавця Олександра Сагана, переходу української церкви на новий стиль доведеться чекати ще довго, адже зміни духівників лякають. Бояться, що такі новини українці не сприймуть.
"Для відмежування від Росії нічого не робиться - ні в культурі, ні в Церквах. Все - на волонтерських засадах. За календар в нинішніх умовах ніхто не береться. В таких питаннях, на жаль, і громада нічого вирішити не може. Навіть греко-католики бояться про це говорити, аби не втратити парафіян. Православні бояться бути звинуваченими у "відході" від православ’я. Будь-які посилання на закордонний досвід не працюють. Тут могла б держава допомогти - але без більш-менш єдиної позиції в самій Церкві це не можливо...", - прокоментував Саган.
А от історик та громадський активіст Володимир В'ятрович геополітичної основи в цьому питанні не бачить. Мовляв, справа у звичках українців.
"Не думаю, що тут варто шукати геополітичні причини, але інтеграцію з цивілізованим світом вважаю за потрібне. Розумію, що це буде нелегко – адже у українців є усталена традиція святкувати у визначену дату", - зазначив В'ятрович.
Коли Україна почне святкувати Різдво разом з рештою Європи? - фото 3


ДОДАТКОВИЙ ПОДІЛ УКРАЇНЦЯМ НЕ ПОТРІБЕН
Речник Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) вважає, що розглядати релігійне питання в контексті стосунків з Росією – неправильно і маніпулятивно, і стверджує, що не бачить непереборної проблеми в існуванні двох календарів.
"Я досі ні від кого не почув церковних аргументів на користь того, щоб змінювати Юліанський на Григоріанський. Всі аргументи зводяться до зручності святкування Нового Року – це суто світські аргументи, які не мають відношення до церковного життя", - зазначив владика Євстратій.
Додає, що, наприклад, у мусульманській традиції релігійні свята визначаються за місячним календарем і не корелюють зі світськими датами. Наприклад, місяць Рамадан може припасти на будь-який місяць, але при цьому мусульмани на ситуацію не нарікають.
На думку архієпископа, подібна реформа у церкві може загрожувати духовній єдності українців.
"Календарні реформи призводять до розділу. Завжди є готові їх прийняти і ті, які категорично проти. Я не вважаю, що в нинішніх умовах для України актуально, крім всіх інших поділів, отримати додатковий поділ серед християн", - прокоментував співрозмовник depo.ua.
Владика Євстратій зауважив, що Болгарія, Греція, Румунія на початку минулого століття почали використовувати новоюліанський календар зі світських міркувань. Але безболісною реформу назвати не можна.
"У Греції через це відбувся розкол – з 10 млн православних християн 2 млн дотримується старого календаря, вважаючи, що перехід був неправильним кроком", - каже архієпископ.
На його думку, українське духівництво може змінити календар, якщо досягне консенсусу, а в реформі буде церковна необхідність. Владика стверджує, що виникнути вона може у 2101-му році, коли між календарями з'явиться ще один день різниці. Тоді Різдво доведеться відзначати вже 8 січня.
Коли Україна почне святкувати Різдво разом з рештою Європи? - фото 4

ЗАРАДИ ЗМІНИ КАЛЕНДАРЯ УКРАЇНЦІ НЕ ПІДУТЬ НА МАЙДАН
Про небезпеку поділу вірян говорить і керівник Департаменту інформації УГКЦ, отець Ігор Яців.
"В США та Канаді питання зміни календаря стояло ще у 1960-70-х роках минулого століття. Там кожна парафія Української греко-католицької церкви вирішувала по-своєму. Наприклад, в одному з міст США дві парафії нашої церкви – одна святкує за новим, а інша – за старим стилем. І те, що громада розділилася – це не добре", - каже отець Яців.
Священик погоджується, що святкувати Різдво разом з більшістю світу було б добре. Але до подібного нововведення людей треба підготувати.
"У нас в країні існує міжконфесійний поділ – а таку реформу потрібно проводити усією країною і так, щоб не відбулося нових поділів. Насправді, питання, коли святкувати Різдво – другорядне, найважливіше – як святкувати, щоб люди відчували Дух Різдва. Але для певної частини людей питання "коли?" може вийти на перший план. Для них наразі це святе, і вони не готові йти на поступки", - стверджує речник.
За його словами, питання в церковних колах обговорюють, за реформу висловлюються, в тому числі, деякі священники УПЦ КП. Втім, масовості тема наразі не набула ані серед духовенства, ані серед вірян.
"Ближче до Різдва ця тема підіймається, а далі про неї забувають. Тут виникає питання, наскільки ця реформа потрібна сьогодні. На Майдан заради неї ніхто не вийде. До того ж, єдності у поглядах зараз немає. Краще святкувати 7-го січня всією країною, ніж почати сваритися", - каже Яців.

Related

Суспільство 2216589634117375331

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item