Податкова міліція поза законом – бізнес видихне полегшено



21 грудня 2016 року Верховна Рада в другому читанні та вцілому ухвалила закон, який передбачає створення фінансової поліції. 
Ця реформа є однією із вимог Міжнародного валютного фонду. Діяльність нового органу має визначати окремий закон. Проте його ще не ухвалили.
Водночас у Податковому кодексі, який набрав чинності 1 січня 2017 року, податкова міліція виявилася ліквідованою через технічну помилку. У законопроекті змінили номер пункту про податкову поліцію, а в перехідних положеннях, які стосуються набрання чинності відповідними нормами - номер змінити забули. Тому пункт 134 про виключення з Податкового кодексу розділу ХVІІІ - 2 "Податкова міліція" набрав чинності.
"Податкова міліція з 1 січня перебуває поза законом. Тому потрібно ухвалити закон про фінансову поліцію, - пише у своєму профілі у Facebook 10 січня народний депутат від "Самопомочі" Тетяна Острікова. - Планувалося, що норма про ліквідацію податкової міліції набуде чинності разом із новим законом про створення фінансової поліції. Імовірність прийняття його цим складом Ради близька до нуля".
Попри те, що де-юре правовий статус податкової міліціі зараз – "поза законом", де-факто вона не ліквідована продовжує діяльність, співробітники не звільнені, провадження не передані, каже Острікова.
Вона говорить про три варіанти вирішення проблеми: роз'яснення про те, що це - технічна помилка, внесення відповідних змін до Податкового кодексу або ж ухвалення закону про фінансову поліцію.
"Помилково ліквідована" податкова міліція, як і раніше, діє в рамках українського законодавства, народні депутати займаються вирішенням юридичної колізії", - прокоментувала ситуацію в ефірі Еспресо.TV голова комітету Верховної Ради з податкової та митної політики Ніна Южаніна.
Водночас міністр фінансів Олександр Данилюк планує на найближче засідання уряду подати проект закону про фінансову поліцію та після ухвалення направити його до парламенту.
"Чи варто виправляти помилку, знову легалізуючи репресивну податкову міліцію? Очевидно, що ні. Треба рухатись тільки вперед", - написав він на своїй сторінці у Facebook.
За словами Данилюка, реформа передбачає скорочення штату з 15 тис. чоловік до 2,5 тис., невтручання нового органу в роботу чесного бізнесу, оновлення персоналу через прозорий конкурс і незалежну відбіркову комісію. Представники силового блоку не можуть становити більш ніж 25% від загального штату, запевняє міністр. Підвищені зарплати зменшать ризик корупції та дадуть змогу залучити найкращі кадри, каже він.
На час, поки депутати й урядовці узгоджують проект закону і введуть його в дію, найкраще було б дати бізнесу податкові канікули й не проводити перевірок, каже в коментарі економіст Борис Кушнірук
"Ця помилка — можливість прийняти закон. Інша справа — готовність депутатів зробити це в некорупційному вигляді. Через недостатній рівень професіоналізму, посадовці закладають можливості для корупції, не усвідомлюючи цього".
Якщо законопроект про нову фінансову поліцію ухвалять найближчим часом, то в середині року вона вже мала б запрацювати, вважає Кушнірук.
Податкова міліція зараз не має працювати. Про це говорить старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE-Україна" Володимир Дубровський: "Усе, що вона робить, може бути оскарженим, відповідно - недійсним. Є побоювання, що буде безлад, якщо не буде працювати податкова міліція. Зустрічне запитання: скільки справжніх зловживань зупинила ця податкова міліція? Не думаю, що станеться щось жахливе, якщо ті кілька справ не будуть доведені до кінця".
Коли податкової міліції не буде, бізнес зітхне з полегшенням, каже експерт. За його словами, серед тих, хто порушує права власності в Україні, Податкова - на одному з перших місць.
"Вони залякують іноземних інвесторів і вітчизняний бізнес. Голова відомства може віддати наказ, і податкова міліція розірве будь-який бізнес", - пояснює Дубровський. Сподівається, що орган не лише перейменують, а й перезавантажать.
"Це буде прорив. Перевага фінансової поліції полягає у тому, що вона позбавлена силових функцій. Буде займатися лише аналітикою. Каральні функції виконуватимуть уже існуючі правоохоронні органи. Так буде важче організовувати заказушні наїзди", - каже економіст.
Інвестиційний банкір Сергій Фурса радить підприємцям не реагувати на перевірки податкової міліції, оскільки такого органу більше не існує.
"Кінець податкової міліції - це значне покращення для бізнесу. Від неї був лише негатив. Ця структура існує лише для того, щоб тиснути на бізнес і брати хабарі", - каже він.

Related

Політика 624435283823224352

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item