Червоні лінії для Трампа

У Трампа є ідея фікс – шляхом підтримки діалогу з Путіним змусити його змінити свій політичний курс
Кожна усталена політична система встановлює будь-кому, хто входить в цю систему, певні обмежувачі. Те, що в останні дні відбувається в Сполучених Штатах, є діями американської політичної системи по «приборканню» Дональда Трампа, адже його політична культура значною мірою не відповідає американській політичній культурі.
Зокрема, це стосується зовнішньополітичних заяв новообраного президента. Республіканський істеблішмент, зокрема сенатори, мають певний вплив на формування порядку денного зовнішньої політики Америки. Зараз один з важливих моментів: Сенат  має дати згоду на призначення ключових осіб в кабінеті Трампа. Тому ні сам Трамп, ні кандидати на посади в його команді не мають іншого вибору, крім як прислухатися до думки решти республіканців. А їхня думка цілком однозначна, коли йдеться про Росію і Путіна.
Це не означає, що Трамп і його команда відмовилися від ідеї, нехай навіть ілюзорної, порозумітися з Путіним – як мінімум, по окремим питанням. Не новина, що у Трампа є ідея фікс шляхом підтримки діалогу з Путіним змусити його певним чином змінити свій політичний курс. Тоді він зможе прозвітувати, що йому вдалося примусити Путіна рахуватися з американськими інтересами.
Ми не знаємо, який американський інтерес Трамп вважатиме ключовим в його переговорах з Путіним. Тут, власне, й виникають всі ті класичні побоювання, які ми зараз часто чуємо, - набито це буде зроблено за рахунок України. Однак республіканська політична еліта зробила все можливе, аби позначити для Трампа певні червоні лінії у його відносинах з Росією. Хоча поки що рано говорити, як це позначиться на зовнішньополітичних кроках нової адміністрації.
Не думаю, що Трампа чекає безконфліктне життя на посаді президента. Вже зараз позначені певні сюжетні лінії, які не дадуть йому безтурботно відбути президентський термін. І ключовим тут є минуле самого Трампа. Воно занадто яскраве, щоб не вихлюпнутися назовні.  Минуле, яке сформувало його звички, стиль поведінки і цінності, ще не одноразово створить для нього конфліктні ситуації з рештою американської політичної еліти, яка все-таки звикла керуватись певними правилами і цінностями.
Не можемо говорити про заздалегідь гарантований конфлікт Трампа з конкретними інституціями (хоча вже помітні розбіжності зі спецслужбами). Однак конфліктності в американській політичній системі в цілому за президента Трампа, вочевидь, буде значно більше, ніж за попередніх президентів.

Related

Політика 7398514896812917825

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item