Американські учені винайшли унікальний надлегкий і надміцний матеріал


Дослідники з Массачусетського технологічного інституту розробили один із найбільш міцних і легких матеріалів сучасності

Нове речовина має губчасту структуру, яка при порівняльній щільності всього в 5% міцніша за сталь в 10 разів, повідомляє "Популярна механіка".
"Фізики змогли стиснути невеликі пластівці графену за допомогою великого тиску і нагрівання. В результаті вийшла стабільна, дуже міцна структура, зовні нагадує корали або мікроскопічні водорості діатомеї. Секрет її міцності полягає у величезній площі поверхні, по якій розподіляється навантаження", - зазначається в публікації.
Команда MIT провела аналіз аж до атомарної структури речовини, в результаті чого змогла відтворити практично ідеальну модель. Двовимірні матеріали мають не тільки високу міцність, але і унікальні електропровідні властивості, проте через свою тонкість не можуть бути використані при, наприклад, будівництві або створенні великих електричних апаратів.
Графен відомий як один з найміцніших двовимірних матеріалів, проте досі дослідники не знали, як перенести ці властивості на тривимірні структури. Нові дослідження показують, що основним чинником міцності нового матеріалу є його незвичайна тривимірна конфігурація, що говорить про те, що в майбутньому вчені зможуть розробити ще більш міцні матеріали, використовуючи в їх структурі ті самі геометричні принципи.

Related

Технології 6900081313498602333

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item