Перемоги тижня в АТО. Повзучий наступ на Дебальцеве і мінімум втрат (КАРТА)


Цей тиждень видався для наших захисників досить успішним і переможним

Цього тижня Збройні сили України можуть записати собі в актив наступні перемоги:
Просування вперед на шахті "Бутівка"
День понеділка 16 січня почався з того, що українські військові блискуче проявили себе під Донецьком. Там наші бійці з 8-ї роти 72-ї окремої механізованої бригади внаслідок бойового зіткнення відтіснили бойовиків на 300 метрів від своїх позицій на шахті "Бутівка".
"Вогняний контакт був 70 метрів, а зараз – 400 метрів" – розповів про досягнення боєць з позивним "Базальт".
А після того, як ворога було відкинуто з його позицій, один з бійців видерся на самий верх шахти "Бутівка" і повісив там великий український прапор розміром 2 на 3 метри з тризубом посередині.
Цілком можливо, що тут мова йде про наш окоп, віддалений від основних позицій на шахті та ОП "Зеніт".
Перемоги тижня в АТО. Повзучий наступ і мінімум втрат (КАРТА, ВІДЕО) - фото 1

Нагадаємо, що ці позиції наші десантники взяли з великими втратами 22 січня 2015 року. З тих пір "Бутівка" є ключовою точкою в обороні Авдіївки. Її складно утримувати через те, що вона розташована фактично в полі, а також є перевалочним пунктом для дій наших розвідувальних груп. Обстріли тут ведуться постійно протягом багатьох місяців, тому просування 72 бригади, яка відтіснила бойовиків на 300 метрів, закріпившись на їхніх позиціях, є звичайною необхідністю для поліпшення оборони позицій і аж ніяк не наступом.
Хоча шахта "Бутівка" теоретично може бути своєрідним плацдармом для наступу на позиції терористів у Спартаку та Донецькому аеропорту.
Збереження позицій в районі Докучаєвська
Після кількох тактичних успіхів ЗСУ на Світлодарській дузі та активних дій у напрямку Стаханова і на Ясинуватському напрямку, бойовики вирішили перехопити ініціативу під Докучаєвськом.
За даними нардепа і координатора "Інформаційного спротиву" Дмитра Тимчука, у частинах і підрозділах "1-го АК ДНР" до особового складу доводиться розпорядження "командування корпусу" про те, що "повзучий наступ ЗСУ" необхідно припинити будь-якою ціною.
Особливу увагу бойовики звернули на ділянку Докучаєвськ – Оленівка, оскільки саме тут у минулому році ЗСУ провели низку успішних операцій і створили плацдарм для деокупації міста, яке за "Мінськом-1" від 19 вересня 2014 року має бути під українським контролем. На цей напрямок рашисти перекинули дві батареї 122-мм артилерії і 120-мм мінометів. У підсумку під загрозою опинився також наш блокпост в селищі Тарамчук.
"Час-ікс" настав у ніч на 18 січня, коли у "зеленці" поблизу Оленівки стався бій із використанням терористами 120-мм мінометів. Загалом тактика бойовиків спрямована на те, щоб відтіснити наші сили від Ясного та висоти "227,9". Також бойовики за підтримки 120-мм мінометної батареї, БМП-1 і БМП-2 обстрілювали позиції ЗСУ у Степовому, Смілому і селищі Тарамчук, однак наші захисники вистояли і не поступились зайнятими раніше позиціями.
Перемоги тижня в АТО. Повзучий наступ і мінімум втрат (КАРТА, ВІДЕО) - фото 2

Наближення впритул до Донецької фільтрувальної станції
Звістка про наступну перемогу надійшла у четвер, 19 січня, коли ватажки "ДНР" ображеним тоном поскаржились російським ЗМІ, що Збройні сили України посунули їх поблизу Донецької фільтрувальної станції.
Про це заявив представник "ДНР" Едуард Басурін, який пригрозив, що бойовики наябіднічають про це першому заступнику голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександру Хугу.
Взагалі, інформації про цю подію надходить мінімум, але є підстави стверджувати, що українці взяли наглядовий блокпост, який знаходиться в порядку 200 метрів від самої станції. А це, крім всього іншого, солідний фактор тиску на психіку як окупантів, так і їх посіпак серед місцевого населення.
Збереження позицій на Світлодарській дузі і повзучий наступ на Дебальцеве
На цій ділянці фронту події розгортались найбільш стрімко, створивши всі передумови для великої, просто величезної перемоги, яка може мати місце вже цими вихідними, або наступного тижня.
Але почалося все з того, що в ніч на 17 січня дуже сильно піддався обстрілу 46-й батальйон "Донбас-Україна", який під час грудневих жорстких боїв за ліс, стрімко зайняв селище Новолуганське. Обстріл був з важкого озброєння і напевно найсерйозніший і найважчий за час перебування батальйону на Світлодарськ дузі, однак українці вистояли, а потім всипали терористам у відповідь.
Перемоги тижня в АТО. Повзучий наступ і мінімум втрат (КАРТА, ВІДЕО) - фото 3

А вже 19 січня волонтер Юрій Мисягін на своїй сторінці у Facebook повідомив, що наші війська майже впритул підійшли до Дебальцевого.
"Від наших позицій на Світлодарській дузі до найближчих будівель і будинків Дебальцевого залишилося всього 5-6 км, по полях і висотах. А ще рік тому було 25 км. Піхота вийшла з кімнати, а "третя сила" підтримала" – написав Мисягін.
Пізніше цю інформацію підтвердили й бійці, які безпосередньо брали участь в цьому наступі. Наша армія не просто підійшла до околиць Дебальцевого, а вже окопалася і зводить всі інженерні споруди.
Враховуючи те, що за словами волонтера Мисягіна, а також за даними кількох наших джерел просування таки відбулося і наша армія вже справді поблизу Дебальцевого, при цьому жодних даних про бої немає, то висновок тут один – бойовики відступили до міста. Чому? Це цікаве питання, яке редактор Depo.ua Андрій Коваленко досліджував у окремому матеріалі.
Мінімальні втрати на полі бою
За минулий тиждень у лавах Збройних сил України на полі бою загинуло 2 військовослужбовця, тоді як 8 зазнало поранень. Для порівняння, за попередні два тижні нового року українська армія втрачала по 4 та 6 бійців вбитими відповідно.
При цьому втрати рашистів за даними розвідки на порядок більші. Цього вдалося досягнути за рахунок кращої військової підготовки та дисципліни українських контрактників, тоді як серед російських найманців процвітає алкоголізм та наркоманія.
Єдиним загиблим виявився 45-річний Сенюк Віталій Дмитрович, капітан 24 бригади Збройних сил України, начальник розвідки одного з батальйонів, що проходить службу на Луганщині. З обставин смерті відомо, що 14 січня о 15:30 поблизу села Новоолександрівка (Попаснянський район Луганської області), машина у якій він їхав разом з молодшим лейтенантом була обстріляна з ПТРК. Капітан загинув на місці, а молодший лейтенант зазнав серйозних поранень.
Отож, як бачимо, цей тиждень видався відносно вдалим для наших військових у зоні АТО. Будемо сподіватись, що й наступні будуть не гіршими і наша армія зможе розвинути успіх.

Related

Події в Україні 2936831651673237

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item