Кінець усьому. Вчені з'ясували, як чужа зірка знищить життя на Землі

Проходження такого великого об'єкта як зірка, через Хмару Оорта, викличе цілий рій комет і мільйони астероїдів, які рушать крізь Сонячну систему
У бік Сонячної системи рухається бродяче світило. Його наближення спровокує справжнє астероїдне бомбардування Землі.
На щастя, це станеться не раніше, ніж через мільйон років. Боятися нинішнім поколінням нічого.
Але аналіз можливих сценаріїв розвитку подій дозволяє краще зрозуміти, що могло відбуватися на Землі в далекому минулому. А також підготуватися до можливих подій, у разі, якщо якесь досі невідоме небесне тіло наблизиться до Землі раніше.
А ймовірність того, що в напрямку Землі рухається інший аналогічний об'єкт, тільки більш тьмяний і поки невидимий, досить велика.

Мандрівна зірка

Результати дослідження групи польських астрофізиків з університету Адама Міцкевича в Познані були опубліковані в авторитетному виданні Astronomy & Astrophysics.
Про те, що в напрямку нашого Сонця рухається зірка Gliese 710, було відомо вже давно. Але тільки зараз учені змогли точно обчислити швидкість її руху і визначити, коли вона наблизиться до Землі.

Ученые предполагают, что комета, убившая динозавров 65 млн лет назад, возникла при таких же обстоятельствах
Вчені припускають, що комета, яка вбила динозаврів 65 млн років тому, виникла за таких же обставин


Згідно з підрахунками Філіпа Берськи і Петра Дубчинского, наразі зірка рухається в просторі зі швидкістю 14 тис. м/с і перебуває на відстані 64 світлових років від Землі. Вона наблизиться до Сонячної системи приблизно через 1,35 млн років.
І, зважаючи на попередні підрахунки, зірка пролетить на відстані лише 77 світлових днів від Землі. Це приблизно 26 млрд км, тобто лише у 5 разів далі, ніж Плутон розташований від Землі.
Здавалося б, безпосередньо загрожувати Землі з такої відстані неможливо, але тут і криються подробиці апокаліптичного характеру, які становлять найбільший інтерес для вивчення. На той випадок, якщо астрономи поки просто не бачать якоїсь іншої небезпеки такого ж роду, яка може трапитися дещо раніше.
Зірка Gliese 710 перетинатиме Хмару Оорта — гігантське скупчення водяних, аміачних і метанових льодів на околиці Сонячної системи. Вважається, що Хмара Оорта є джерелом виникнення комет з тривалим періодом обертання. Зовнішня межа цієї хмари визначає гравітаційний кордон Сонячної системи.
77 світлових днів — звучить як чимала відстань, але тільки доти, доки не почнеш уявляти собі наслідки тих збурень, які зірка-бродяга може зробити в Хмарі Оорта.
Проходження такого великого об'єкта як зірка (навіть з урахуванням того, що Gliese 710 удвічі менше від Сонця) спричинить цілий рій комет і мільйони астероїдів, які рушать крізь Сонячну систему. І шанси на те, що Земля зазнає бомбардування, досить великі, підсумовують дослідники.

Юпитер способен отразить часть комет и астероидов благодаря своему мощному гравитационному полю
Юпітер здатний відбити частину комет і астероїдів завдяки своєму потужному гравітаційному полю


«Gliese 710 спричинить справжній душ комет, - роблять висновок вчені. - Щільність цього душа на Землі може скласти приблизно 10 комет на рік протягом приблизно 4 млн. років».
І це не рахуючи сонму астероїдів, які супроводжуватимуть комети. Передбачити їхню кількість і ймовірність зіткнення з Землею не видається можливим.

Анатомія апокаліпсису

На думку американського астрофізика Брюса Дормайні, як і завжди в минулому, свою роль «протикометного щита» для Землі зіграє Юпітер, чиє потужне гравітаційне поле відхиляє тіла, що вторгаються в Сонячну систему. Однак, забезпечити 100%-вий захист від великого рою космічних об'єктів не зможе навіть Юпітер.
Команда польських астрофізиків з університету Адама Міцкевича у своїй роботі спиралася на знімки і вимірювання обсерваторії Gaia, що належить Європейському космічному агентству (ESA).
У рамках проекту Gaia вчені ESA створюють наймасштабніший 3D-каталог в історії сучасної астрономії. У нього будуть включені близько 1 млрд астрономічних об'єктів. Вчені впевнені, що зібрані Gaia дані дозволяють робити більш точні прогнози, ніж раніше.
Але все одно, автори дослідження припускають, що точність їхнього передбачення траєкторії вторгнення чужої зірки в околиці Сонячної системи не перевищує 50%. Щодо власне критичної цифри 77 світлових днів, згаданої вище, це означає, що Gliese 710 може пролетіти як відчутно далі, так і відчутно ближче до Землі.
Якщо йдеться про відстань близько 40 світлових днів, то рівень збурень у Хмарі Оорта може бути набагато вищим, і тоді бомбардування Землі буде більш лютим і тривалим.
Деякі вчені припускають, що щось подібне вже відбувалося в історії Землі. А саме — приблизно 65 млн років тому. Тоді внаслідок бомбардування кометами з Хмари Оорта на Землі були знищені динозаври.
Але якщо Gliese 710 дійсно пролетить на такій «незначній» відстані від Землі як 40 світлових днів, то знищення динозаврів здасться незначною подією, пишуть автори дослідження.

Загроза з космосу

Наостанок вони підсумовують, що Gliese 710 — не єдина зірка, яка пролетить в околицях Сонця в осяжному майбутньому. Є ще як мінімум три мандрівні зірки, які можуть пролетіти в межах трьох світлових років від Сонця протягом декількох мільйонів років. А взагалі вчені вже знають, як мінімум, про 14 зірок, які летять у бік Сонячної системи.
На думку Флора ван Левена, астрофізика з Кембриджського університету, є безліч тьмяних зірок — червоних карликів, які ми поки не можемо розгледіти і траєкторія яких поки залишається таємнице

Related

Цікаво 7220234767901882057

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item