Туреччина готує Путіну черговий удар у спину


Про те, що "сирійський мир", гарантами якого цього разу виступили Росія та Туреччина, за інтенсивністю перестрілок навіть випереджає "мир на Донбасі", світ довідався ще в перші дні нового року.
Проте попервах всі задіяні сторони переконували, що все це – порушення перемир'я, а не його кінець.
Втім, сьогодні ситуація змінилась. Представники Сирійської визвольної армії заявили, що перемир'я перебуває на межі зриву – через активні провокації прихильників режиму Башара Асада. Крім того, Росія не може виконати взятих на себе зобов'язань в рамках домовленостей щодо забезпечення режиму припинення вогню.
Представник політбюро СВА Рамі Далаті заявив, що "вже на третій день перемир'я в повітря піднялися літаки режиму Асада. Башар Асад не переймається питанням збереження миру. Угода перебуває під загрозою зриву".
Більше того, він додав пікантних подробиць стосовно позиції Ірану та підконтрольних йому бойовиків з угруповання "Хезболла". Які, за словами Далаті, скромно ігнорують рішення стосовно миру. А чотирьом російським генералам, які мали інспектувати дотримання припинення вогню у долині Барада біля Дамаску, де воюють іранські шиїти-добровольці та бойовики "Хезболла", настійливо порадили проінспектувати якесь інше місце. І в супроводі озброєного експорту прогнали зі своєї ділянки фронту. Що недвозначно натякає на той факт, що Кремль якось не дуже добре контролює своїх союзників.
Про те, що за подібних умов Сирійська визвольна армія довго терпіти подібну ситуацію е зможе, Далаті прямо не сказав – але натякнув достатньо прозоро.
Для розуміння того, що таке СВА, варто нагадати, що її бійці беруть участь в операції "Щит Євфрату" – в тісних рядах з турецькими танками і за підтримки турецьких ВПС. Степінь дружніх зв’язків цієї групи з Туреччиною чудесно демонструє пасаж одного з командирів, Султана Мурада Шихли стосовно успіхів своїх підлеглих: "Якщо на початку "Щита Євфрату" чисельність бійців СОА становила тисячу, то тепер нас близько трьох тисяч. Нам не зможуть перешкодити ні ІД, ні Робоча партія Курдистану. Звичайно ж, всім цим ми зобов'язані Туреччині". За чутками, армія, яка за два місяці активних боїв зуміла потроїти свою кількість (зомбі? упирі?), з того часу продовжувала процес зростання, головно завдяки протурецьким (а злі язики кажуть, що і просто турецьким) добровольцям, і на даний момент, разом з турецькими регулярними частинами, становить істотну силу. І в разі, якщо Башар Асад та бійці Хезболла не припинить порушувати перемир'я, намагаючись по своєму поділити все, що залишилось від Сирії, масштабне зіткнення з цією армією є неминучим.
Звичайно, до мирних переговорів, запланованих на 23 січня в Астані, залишилось небагато. Але чи протримається бодай поганий мир в Сирії до цього моменту – питання неоднозначне.
А перед Росією, котра, схоже, і справді прагне скоротити участь в конфлікті (який, за підрахунками експертів, уже проковтнув $ 1.2-2 мільярди – і продовжує споживати по $4 млн на день, - тоді, звичайно, коли не тонуть літаки вартістю у $50 млн.), постає три варіанти вибору. Перший полягає в тому, щоб натиснути як слід на союзників, пообіцяти поступки поміркованій опозиції, і встигнути вийти з конфлікту у період відносного затишшя. Другий – голосно заявити всіма Кисельовими що "ми виграли – і крапка", і відступати, не зважаючи на супутні обставини. Третій – продовжувати безглузду війну до кінця, продовжуючи підтримку диктатора, який не докладає праці навіть узгоджувати політику з Москвою. Який саме варіант вибере Кремль – покажуть найближчі тижні. В будь-якому разі, мантра "Путін всіх переграв" звучить в сирійському повітрі якось дедалі тихіше. Її перекривають звуки пострілів і вибухів. 

Related

Події у світі 8104245914318204654

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item