"Наша ціль – це Путінська Росія", – боєць Грузинського легіону

В зоні АТО воюють 40 грузинів із Грузинського національного легіону. Він перебуває у складі 25 батальйону "Київська Русь". 
Ці грузини перші з іноземців, кого офіційно прийняли до складу Збройних сил України. Кореспонденти разом з волонтерами завітали до них в гості.
"Навіщо заносить грузинів в Україну? Тут, за дослідженнями, у всьому світі найкрасивіші жінки", – жартує заступник командира Грузинського легіону Зураб Чіхелідзе.
"Коли в нас була Абхазька війна (збройний конфлікт 2008 року між Грузією з одного боку та Росією і сепаратистськими угрупуваннями Південної Осетії та Абхазії з іншого – ред.), у нас в Грузії більше 130-ти українців воювали. 19 хлопців там загинули. Один похований у Грузії. Українські війська допомогли нам вивести 34 тисячі біженців. Росіяни хотіли їх розстріляти. Потрібно борг віддати. Також у нас спільний ворог", – продовжує Зураб.
Грузинський національний легіон дислокується в селі Троцьке, що на Луганщині. Захищають Попасну та Бахмут.

Зліва заступник командира Грузинського легіону Зураб Чіхелідзе
"Наш легіон створив командир Мамука Мамуашвілі. Нас тут близько 40 чоловік. Але є ще грузини, які воюють в інший батальйонах. Загалом не менше сотні. Наша ціль – це Путінська Росія. Хочемо, щоб ця війна швидше закінчилася. Не тільки в Грузії чи в Україні, а в усьому світі. Сам я раніше був офіцером в державній охороні. Коли закінчив службу, майстрував меблі: спальні, кухні. Маю доньку і сина. Тут з 2015 року. Спочатку служив в "Айдарі" добровольцем. Стояли в Щасті. Потім занесло сюди", – розповідає боєць Резо Мачітідзе.
До Грузинського легіону часто привозять допомогу черкаські волонтери.
"З ними воював наш черкащанин з позивним Чех. За станом здоров'я повернувся додому. Але до них досі їздимо. Коли приїхали останній раз, вони розповіли, що позначили межу, яку відвоювали у росіян. Кажуть: "Бачиш, там полоса. Це ми завоювали 2, 5 кілометри. Назвали Сухумі (окуповане Абхазією та Росією місто під час війни у 1993 році. – ред.), тому що у нас його вкрала Росія, а ми тут відвоювали". Вони завжди запитують, як у Чеха здоров'я. Один з них якось мені каже: "Я був поранений і Чех мене виніс на руках. Він мій брат по крові", – говорить волонтер Лариса Когут.
Боєць Грузинського легіону
Боєць Грузинського легіону
Відеорепортаж про поїздку черкаських волонтерів в зону АТО та інтерв'ю з військовим капеланом і волонтером Ларисою Когут читайте у матеріалі "У бійця не можна забирати пульт, бо звик до гранати в руці".
Грузинський національний легіон заснований у 2014 році, як іноземний військовий підрозділ. Від 24 лютого 2016 – у складі Збройних Сил України. В історії України це перший випадок, коли до складу ЗСУ офіційно прийняті іноземці.

Related

Події в Україні 5176477104574141736

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item