Миру не буде. Коли поновляться активні бойові дії на Донбасі (КАРТА)


Чергове перемир'я і відведення озброєнь, про яке домовилася Тристороння група, так і не настали. Цього і не могло статися, бо попереду - поновлення бойових дій.

Після загострення на Донбасі, з боями по всій лінії фронту наприкінці січня - початку лютого, ситуація трошки заспокоїлася. Бої під Авдіївкою з використанням бойовиками РСЗВ "Град", 152-мм і 122-мм артилерії, постійними прильотами у місто, а також наш повзучий наступ окрім Донецького на Луганському і Маріупольському напрямках, змінилися традиційними позиційними боями.
Наразі фронт стоїть. Сторони обмінюються "привітами" зі стрілецької зброї, кулеметів, гранатометів, 82-мм і 120-мм мінометів по всій лінії фронту. Але наразі цілеспрямованого просування вперед немає.
Бойовики накопичують силу. Через пункти пропуску Довжанський, Дмитрівка, Ізварине, Максимов на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей було доставлено: більше 600 тонн боєприпасів; близько 2000 тонн паливно-мастильних матеріалів; не менше 80 ББМ (включаючи танки); 10 артилерійських систем (САУ і РСЗВ). На Світлодарській дузі та інших ділянках фронту активізується їхня розвідка, а також вони активно окопуються, споруджують вогневі точки, підживлюють живою силою лінії оборони в районі Новоазовська, Ясинуватої, Дебальцевого, Докучаєвська, Донецька і так далі.
У нашій армії триває ротація. Вже сьогодні можна констатувати, що "повзучий наступ" зупинився, але всі зайняті раніше позиції залишаються за нами. Так, західніше Авдіївки ЗСУ утримують опорники "Алмаз-1" та "Алмаз-2", а також наша "лісова позиція" поруч із дорогою на Ясинувату і ДФС, попри постійні обстріли бойовиків з району ринку "Господарь", на місці. Окрім цього, ЗСУ закріпилися у дачах поруч із залізною дорогою та станцією Ясинувата-2. Під вогневим контролем майже повністю перебуває траса Донецьк-Горлівка.
На Маріупольському напрямку морпіхи впритул підійшли до Пікузів (Комінтернового), взявши під вогневий контроль в'їзд в окуповане село, а також до висоти "Дєрзкая" та населеного пункту Верхньошироківське (Октябрь).
На Луганському напрямку ситуація досить складна. Тут було просування 25-го батальйону 54-ї бригади з Троїцького в напрямку Калинового, яке терористам вдалося зупинити вогнем з артилерії та "Градів". А в останні дні розповсюджувалася інформація про захоплення бойовиками Новоолександрівки під Попасною. Проте, за нашими даними, бойовики підійшли до села, але про остаточне взяття його під контроль наразі не йдеться. Варто відзначити, що поблизу Попасної, Новозванівки і Новоолександрівки раніше були розташовані позиції 24-ї бригади, а також поруч – 17-ї танкової. З боку Троїцького діють бійці 25-го батальйону "Київська Русь", а також 54-бригада.
Під Докучаєвськом в останні дні активізувалися бої в районі Оленівки і Ясного. Терористи били по наших позиціях також південніше Докучаєвська, в районі відвалів Центрального кар'єру з мінометів 82-мм і 120-мм калібру. Підключалася й артилерія.
Тим часом в ОБСЄ вкотре констатують очевидне - миру немає, можливе подальше загострення. І, дійсно, воно неминуче. Зараз, цілком можливо, від подальшого нашого просування ситуацію стримує ротація, яка триває по всій лінії фронту. А також сподівання на певні дипломатичні переговори і рішення. У бойовиків банально немає сил для наступу. Максимум, на що здатна армія "корпусів" - тримати удар, якщо пощастить, і обстрілювати інфраструктуру. Без підтримки Росії їхні сили не здатні навіть втримати власні позиції при поступовому наступі ЗСУ. Це довели останні бої під Авдіївкою, де вони втратили ключові позиції.
Але загострення так чи інакше неминуче. Оскільки, внаслідок останніх боїв на фронті склалася ситуація на кількох ділянках, де як ЗСУ так і бойовикам потрібно її змінити.
Під Докучаєвськом, у березні 2016-го бійцями 72-ї бригади були взяті під контроль висоти. Згодом вони просунулася ще далі вперед і взяли місто у напівкільце. А у квітні 14-та бригада висунулася у напрямку Оленівки, де майже впритул підійшла до селища Ясне.
31-го жовтня українські війська помітно активізувались у цьому районі і за підсумками боїв 7 листопада терористи втратили контроль над територією міської промзони, яка розташованою на західній околиці Докучаєвська, але згодом її повернули. Під нашим контролем опинилася ділянка траси Маріуполь-Донецьк.
За останній місяць угруповання військ терористів у Докучаєвську суттєво підсилилося. У січні бойовики перекинули сюди підкріплення у вигляді двох батарей 122-мм артилерії (8 одиниць 122-мм гаубиць Д-3030А), мінометної батареї (3-4 одиниці 120-мм мінометів). Підсилилася і мотострілецька рота – 7-8 ББМ (БМП-12, пара МТ-ЛБ, а також 80-ма додатковими бойовиками. Позиційні бої тривають. Але за "Мінськом-1" Докучаєвськ має бути нашим. І тут або бойовики спробують відкинути наші сили зі спробою наступу на наш Тарамчук, або ЗСУ потрібно просуватися далі і брати в кільце Докучаєвськ.
Під Авдіївкою ключовим для нас є Ясинуватський блок-пост і контроль над розв'язкою, який стане плацдармом для відрізання Каштанового, Ясинуватої від Донецька.
Пікузи, які за "Мінськом-1" також мають бути нашими, а також висота "Дєрзкая", яка є ключовим пунктом бойовиків на лінії оборони Азов (колишнє Дзержинське) – Саханка необхідно деокуповувати. Оскільки, закріплення під цими населеними пунктами призводить до постійних обстрілів наших позицій безпосередньо з Пікуз, а також Саханки. Прорив оборони бойовиків тут дасть змогу вийти на Новоазовськ. І зробити це можна в умовах промерзлого степу, який поки що не перетворився у весняну багнюку.
Війна продовжиться. Існує лише одне питання - коли.

Related

Події в Україні 2204699680607164987

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item