У Польщі одна з найрозгалуженіших агентур ФСБ


Тепер будь-які зустрічі між українськими та польськими науковцями набувають політичного забарвлення, вважає дослідник українсько-польських відносин Роман Грицьків.
"Майже 10 років тому відбувся останній семінар "Україна - Польща: важкі питання". Це міжнародний симпозіум, де українські та польські історики обговорювали складні питання спільної історії. Йшлось про взаємовідносини в часи Другої світової війни. Науковці знаходили спільні та відмінні позиції,узгоджували їх, дискутували, представляли різні джерельні бази. Відбувався цивілізований науковий діалог. Сьогодні польська сторона абсолютно відійшла від позиції наукової і дотримується позиції політичної", – каже Роман Грицьків.
Вважає, те, що відбувається в українсько-польських відносинах, є нагнітанням глобальної міжнародної кризи, де міжнаціональні відносини є головним рушієм загострення відносин між Україною і Польщею.
"Ще кілька років тому закиди польської сторони стосувалися дивізії СС "Галичина", а сьогодні вони пов'язуються з діяльністю Української повстанської армії. В Польщі завжди були певні середовища, які відстоювали цю ідею. Десь радикальніше, десь поміркованіше, але вони були. Інша справа, що вони були у маргінальному становищі, не були при владі і на них, ніхто не зважав. Зважаючи на зміну політичної парадигми в Європейському Союзі, до влади почали приходити радикальніші політичні сили, зокрема, праві".
У Польщі до влади прийшла політична сила, яка відстоює праві національні позиції.
"І усі ці середовища, які виховали кілька поколінь, прийшли до влади і намагаються організовувати свою гуманітарну політику. Чи є вони самостійними? Однозначно сказати не можу. З одного боку, вони дійсно відстоюють ідею польської національної традиції, а з іншого боку - можна говорити про вплив російського фактора. За допомогою нафтодоларів РФ фінансує дуже багато діячів, середовищ. Саме у Польщі одна з найрозгалуженіших агентур ФСБ. Виконується комплекс завдань: послабити підтримку й обороноздатність України. Адже Україна зараз стоїть і на фронті українсько-польських відносин", - вважає Грицьків.
Головним їхнім завданням називає послаблення України та її позиції.

Related

Події у світі 5071095649882851520

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item