Мінськ усе? Що стоїть за заочним арештом глави ДНР

Олександр Захарченко

Експерти про наслідки заочного арешту Олександра Захарченка.

 
Київський апеляційний суд заочно заарештував главу ДНР Олександра Захарченка. А днями розпочалися слухання в справі керівника ЛНР Ігоря Плотницького, якого, з високою часткою ймовірності, чекає така сама доля.
 
Здавалося б, кримінальні справи проти сепаратистів - закономірний етап у протистоянні Києва і невизнаних республік. Однак є нюанс: із Захарченком і Плотницьким Україна вступила в показово договірні зносини. Підписи лідерів ЛДНР стоять під Комплексом заходів щодо виконання Мінська-2.
 
Чи означає це, що Київ спалює мости і позбувається надії на виконання мінських угод - або те, що відбувається є елементом торгу?
 
ЗМІ запитали думки київських і донецьких експертів.
 
Україна подає сигнал
 
Як сказав нам директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, заочним арештом Україна заявляє, що надалі не збирається сідати із Захарченком за стіл переговорів.
 
"Це рішення суду дає зрозуміти учасникам мінських угод, що вони будуть виконуватися, але за умови, коли керівники ЛДНР Захарченко і Плотницький як мінімум будуть відкликані зі своїх посад. Подальші дії мають бути узгоджені в рамках нормандського формату", - сказав Карасьов.
 
З іншого боку, це дає час для відтягування виконання мінських домовленостей, а отриманий час, за словами експерта, буде використано для спроби тактичним чи військовим шляхом провести деокупацію Донбасу.
 
"А паралельно Україна шукає особливий підхід, більш вигідний для себе в реалізації мінських угод. Утім, це може бути і сигналом до того, що проведення, зокрема, виборів можливе лише при здійсненні повної безпеки", - підкреслив Карасьов.
 
Немає чіткого плану
 
Політолог Андрій Золотарьов також вважає, що справа йде до заморожування Мінська-2 з боку України.
 
"З огляду на, що Захарченко і Плотницький є підписантами мінських угод, Україна ці угоди, які є незручними, заморозить. Зокрема, сповільнюється і процес виборів, який зараз витає в повітрі. Взяти хоча б до уваги заяву посла Німеччини", - зазначив він.
 
Але ефекту від подібних дій вистачить десь на півроку, потім, щоб не виконувати угоди, Україні, за словами Золотарьова, знадобляться інші аргументи.
 
Фото: EPA
 
З ним згоден і донецький оглядач, журналіст Раміль Замдиханов.
 
"Україна вкотре демонструє своє ставлення до мінських угод, одним з підписантів яких, нарівні з представниками України, є і Захарченко", - зазначив він.
 
Якою буде реакція Захарченка?
 
Разом з тим, за словами Замдиханова, реакція ДНР, як і самого Захарченка, може бути винятково саркастичною.
 
"Щось в дусі відомого американського фільму "Злови мене, коли зможеш". Очевидно, що, ухвалюючи рішення взяти Захарченка під варту, українська прокуратура і суд намагаються формально дотриматися якихось правових норм, обумовлених українським законодавством, але при цьому демонструють свою цілковиту відірваність від політичних реалій", - зазначив він.
 
І додав, що зараз можна поіронізувати над тим, у який спосіб буде виконане рішення суду.
 
"Але іронія ця буде дуже гіркою, так як будь-яке військове загострення на лінії зіткнення призводить до жертв серед мирного населення, що показали останні події в Донецьку і Авдіївці", - зазначив він.

Related

Політика 1520125303942359602

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item