Порошенко жорстко відреагував на блокаду окупованого Донбасу


Блокада залізничних шляхів на Донбасі є дестабілізацією.
Про це заявив президент Петро Порошенко.
"Дестабілізуючим чинником в останні дні, на жаль, стало перекриття залізничних шляхів сполучення з тимчасово окупованими територіями та спроба повної економічної блокади", - сказав він.
Порошенко додав: "Дуже добре розумію емоції багатьох українців, які щиро підтримують цю акцію. Ця емоція є доволі природня для суспільства, втомленого роками війни. Але тим політиканам, які цією емоцією скористалися для свого егоїстичного вузькопартійного піару - я ніколи не пробачу їхнього цинізму, безвідповідальності".
За словами Порошенка, уряд "був змушений" запровадити надзвичайні заходи в енергетиці.
"Через блокування постачання енергетичного вугілля виникла загроза, що без опалення можуть залишитись Суми, Краматорськ, лівий берег Києва та багато інших міст", - заявив президент.
Якщо блокаду не припинять, українська металургія може втратити до 300 тис. робочих місць, зауважив глава держави.
"300 тисяч людей опиняться на вулиці. Держава втратить до 2 мільярдів доларів валютної виручки з усіма наслідками для курса гривні. На окупованих територіях ще десятки тисяч людей залишаться без роботи. Ринку праці там немає і значна частина, щоб вижити, піде куди? До бойовиків", - сказав він.
"Так що нам краще? Щоб вони у шахтах робили чи стріляли в наших солдат?", - запитав Порошенко.
За його словами, влада втілює стратегію відновлення територіальної цілісності країни, повернення Донбасу.
"І повернення України на Донбас. Тільки тому зберігаємо вкрай обмежені економічні стосунки. Це не торгівля з окупантами. Це співпраця з тими підприємствами, які перебуваючи на окупованій території, могли залишитися у правовому полі України", - пояснив президент.
Вчора Кабмін увів надзвичайні заходи в енергетиці. Уряд перейде на "ручне управління" ТЕС з максимальним навантаженням на газовому вугіллі.
25 січня народні депутати, серед яких Семен Семенченко, Павло Костенко, Володимир Парасюк, оголосили торгову блокаду окупованих районів Донбасу. Перекрили залізницю на кількох напрямках. Цим шляхом в Україну доставляли вугілля.
У січні з окупованих територій вугілля постачали за ціною 1,73 тис. грн за тонну, заявили в уряді. Однак, ціну виробленої з нього електроенергії встановлюють за формулою "Роттердам+", згідно з прийнятим Нацкомісією з регулювання енергетики і комунальних послуг у березні торік рішенням. У тариф закладають ціну імпортного вугілля в європейському порту плюс вартість його доставки в Україну. Вона становить 2,8 тис. грн.

Related

Політика 3743479074093014540

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item