Від Януковича до Арбузова - Луценкові нагадали про невиконані обіцянки



Генеральний прокурор Юрій Луценко не виконав жодної обіцянки про передачу справ щодо чиновників режиму Віктора Януковича до суду.
Про це заявляють у Центрі протидії корупції.
"Коли нардепи голосували за призначення генпрокурором Юрія Луценка, пакетом були ухвалені і зміни до законів, які полегшували притягнення до відповідальності осіб з санкційного списку. Зокрема спростили процедуру заочного засудження. Отже, Луценко був озброєний всім необхідним, щоб довести до кінця розслідування корупції Януковича та його поплічників. Але на практиці цього не відбувається", - вказують експерти.
В організації нагадали про список справ.
Віктор Янукович (екс-президент). З 7 кримінальних проваджень, 5 – щодо вчинення корупційних злочинів. У жодній справі не розпочато судове розслідування. Арештовані десятки активів: мільйони грошей, автомобілі, будівлі, квартири та земельні ділянки. Однак у власність держави нічого з арештованого не повернуто, адже обвинувального вироку Януковичу теж немає.
Олександр Янукович (його син). У всіх чотирьох справах немає руху – розслідування призупинені у зв'язку із розшуком підозрюваного.
Віталій Захарченко (екс-міністр внутрішніх справ). Чотири кримінальних провадження, в яких Захарченко оголошено про підозру, зупинено зв'язку із розшуком підозрюваного. Тим часом золоторудні підприємства Захарченка не арештовані і продовжують працювати.
Віктор та Артем Пшонки (колишній генпрокурор і його син). Справа про розкрадання грошей на ремонті главку ГПУ заглохла – підозрювані у розшуку. Арештований прокурорами будинок Пшонки був вщент розграбований невідомими. Збитки, спричинені державі обома кадровими правоохоронцями, не відшкодовані.
Олена Лукаш (екс-міністр юстиції). Справа злита.
Брати Клюєви (колишній глава Адміністрації Януковича і його брат-нардеп). ГПУ арештувала бутафорні цінності в одному з будинків, в той час як мільярдні збитки, нанесені Клюєвими нашій економіці, лишаються невідшкодованими. Жодний з кредитів, взятих підприємствами Клюєвих у державних банках, не було повернуто.
Сегій Арбузов (екс-голова Нацбанку). Справа зависла. Арештовані $1,5 млрд у державних облігаціях, які належали пов'язаним з Арбузовим офшорним компаніям, були продані фірмам, пов'язаним з Онищенком. Це встановили детективи Антикорупційного бюро, а не слідчі генпрокуратури. Останні, навпаки, не надали достатніх доказів зв'язку арештованих на латвійських рахунках Арбузова $50 млн і латвійці конфіскували гроші в свій бюджет.
"Справи по Злочевському та Іванющенко безперспективні, Богатирьова, Присяжнюк, Ставицький, Колобов, Клименко, Табачник... корупційні злочини не доведені, нічого не конфісковано, рештки справ розсипаються на очах. По Єфремову в суд пішла справа по сепаратизму, Курченка і досі розслідують "орли Матіоса", слідство оцінює збитки у 7,8 млрд грн, арештована майна на 3 млрд", - заявляють в Центрі.
Перелічені особи досі перебувають під санкціями ЄС та інших країн. Кожен день затягування справ щодо фігурантів санкційного списку нівелює знайдені докази, наголошують експерти.
"Жодної обіцянки Луценка про передачу таких справ до суду в 2016 році не виконано", - резюмуть в ЦПК.
12 травня минулого року Верховна Рада підтримала кандидатуру Юрія Луценка на посаду генпрокурора.
За нього проголосували 264 депутати.

Related

Політика 1707770969248050072

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item