Чому детектив "Лещенко проти Манафорта" буде знахідкою в "гібридній" війні


Історія з нібито шантажем Пола Манафорта Сергієм Лещенком серйозно погіршить і без того заплямоване реноме головного парламентського правдоруба.

Восени "квартирний скандал" за участі колишнього журналіста-розслідувача, а нині народного депутата і одного з лідерів групи "єврооптимістів" Сергія Лещенка серйозно зіпсував йому імідж. Утім, схоже, що це були лише квіточки. Звинувачення в шантажі нардепом американського політтехнолога Пола Манафорта, який раніше працював в команді колишнього президента Віктора Януковича, а на президентських виборах в США очолював штаб майбутнього президента Дональда Трампа, тхнуть криміналом.
Для початку варто пройтися по хронології подій. Першим інформацію про те, що Лещенко може бути причетний до переписки з погрозами на адресу доньки Манафорта ще у вівторок опублікував активіст Андрій Дзиндзя. Саме він, до речі, у вересні минулого року "засвітив" документи з купівлею Лещенком квартири у центрі Києва.
Цього разу Дзинзя виклав у Facebook скриншоти, на яких видно, що хтось зі свого облікового запису mail.pravda@icloud.com вимагає від Манафорта терміново вийти на зв'язок і погрожує оприлюдненням компромату, пов'язаного з Україною. Під повідомленням з погрозами прикріплений скрін листа, підписаного "Сергієм", в якому автор пропонує адресату вирішити це питання, інакше буде розпочато офіційне розслідування фактів, якими він володіє. Автор листа пропонує контактувати з ним за адресою leshchenko@mail.ru. При цьому Дзиндзя показав старе фото з зали засідань Верховою Ради, яке підтверджує, що ця адреса справді належить Лещенку. На знімку депутат сидить за ноутбуком, а там відкрита саме ця пошта.
На відміну від історії з купівлею квартири цього разу пост Дзиндзі не набув широко розголосу. Але вже за два дні у відомій західній газеті Politico вийшов цілий матеріал, присвяченій цьому скандалу, де все звелося до того, що Лещенко нібито погрожував дочці Манафорта "реальними доказами" отримання її батьком хабарів в Україні від Партії регіонів.
Сам Лещенко відкинув усі звинувачення. "У мене немає такого e-mail. Мій e-mail зареєстрований на gmail, я ніколи не реєстрував пошту на icloud", - зазначив Лещенко. Так само депутат наголосив, що ніколи не мав контактів з Полом Манафортом чи з його дочками. Лещенко також зауважив, що не знає, хто стоїть за цією підробкою. "У мене є лише припущення, але немає чіткої відповіді, хто за цим може стояти. Думаю, що це робиться з метою дискредитації матеріалів про Партію регіонів і Манафорта", - пояснив нардеп.
Але сам Манафорт підтвердив Politico наявність відповідних листів. Більш того, американець заявив, що теж отримував листи, схожі з тими, які приходили його дочці, причому з тієї ж адреси. Їх він передав власному адвокату. "Перш ніж повідомлення були направлені його дочці, він отримав схожі на свій власний телефон з тієї ж адреси, яка може бути пов'язана з Лещенком", - сказано в статті видання.
У всій цій санта-барбарі очевидні два важливих аспекти: політичний та кримінальний. Почнемо по порядку. Чи повірить суспільство в те, що Лещенко – шантажист? Якби "злив" стався два чи три роки тому, можна було б говорити з упевненістю – ні. Утім, після скандалу з появою у колишнього журналіста кругленької суми на купівлю елітного житла, ставлення до колись білого і пухнастого Лещенка кардинально змінилося. До того ж йому досі пригадують спроби викрутитися, коли тільки стало відомо про квартиру.
Інша справа, що Манафорт – вкрай демонізований персонаж, якого в Україні намертво асоціюють з командою Януковича. Але якщо оцінювати все це з точки зору кримінального кодексу, то тут видніється стаття, за якою вимагачеві світить обмеження волі на строк до п'яти років.
У будь-якому разі, тепер дуже ймовірно, що адвокати Манафорта спробують розкрутити дану тему. Тим паче, що американський політтехнолог може бути дуже навіть не проти помсти Лещенку, який минулого року оприлюдненням "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, поставив хрест на його керівництві в штабі Дональда Трампа. У разі відкриття в США провадження, Лещенку дорога у Штати буде заказана. Але ще гірше - цю історію з кримінальним душком використовуватимуть вороги України, для яких подібні теми - просто знахідка у гібридній війні.

Related

Політика 1666546628110851072

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item