СБУ затримала керівника крупного телеком-оператора

СБУ прийшла з обшуком в офіс і додому до керівника Атракому Олександра Савчука
Правоохоронці вже місяць утримують під вартою Олександра Савчука, очільника компанії Атраком, яка збудувала магістральні канали зв’язку для Київстара, МТС Україна та lifecell.
Служба безпеки України (СБУ) запідозрила генерального директора Атракому Олександра Савчука у співпраці з терористами так званої "ЛНР". Шевченківський суд Києва 27 січня цього року дозволив СБУ взяти його під варту на два місяці в рамках досудового розслідування.
У повідомленні Генпрокуратури та ухвалі Шевченківського суду не вказано імені та прізвища особи, яка підозрюється у тероризмі. Правоохоронці висунули звинувачення згідно з частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу (КК) – "створення терористичної групи чи організації". Вона передбачає позбавлення волі на 8-15 років.
Сьогодні прес-служба СБУ у відповідь на запит НВ Бізнес непрямо підтвердила, що "вказаний громадянин", тобто Савчук, став об’єктом досудового розслідування. Ще в липні 2016 року співробітники СБУ провели в його помешканні обшук. Підставою для нього стали звинувачення керівника Атракому у наданні магістральних каналів зв’язку "Міністерству зв’язку ЛНР". У силовиків викликала підозру передача Савчуком частини мережі, яка залишилася на окупованих територіях, певній приватній особі. Згідно з ухвалою Шевченківського суду, йдеться про працівника Атракому в Луганську. Який у подальшому передав це майно новоствореному проросійськими бойовиками оператору "Луганські комунікації" ("Лугаком").
Наприкінці грудня СБУ заявила про те, що запідозрила цю особу в тероризмі за тією ж ч. 1 ст. 258-3 КК України. Бо вона використала обладнання Атракому та Київстару для створення "Лугакому". В ухвалі Шевченківського суду вказано, що саме ця особа допомогла терористам захопити обладнання, потрібне для створення власного мобільного оператора. Бойовики увірвались у луганський офіс Київстару на початку лютого 2015 року. Відтоді найбільший стільниковий оператор України припинив надання послуг на окупованій території.
З того часу президент Київстару Петро Чернишов неодноразово заявляв, що на основі обладнання, яке залишилося на загарбаних землях, неможливо запустити стільниковий зв’язок. Співрозмовники НВ Бізнес, обізнані зі станом справ у Атракомі, зазначили, що на окупованих територіях залишилося пасивне обладнання компанії. Тобто, ним нема можливості керувати віддалено, зокрема, з технічного центру Атракому, про що заявила СБУ.
СБУ та Генпрокуратура звинуватили Савчука у злочинній змові з представниками "Мінзв’язку ЛНР" і "Лугакому" з метою отримання матеріальної вигоду. Сам Савчук – сказано у судовій ухвалі – заявив, що взаємодіяв із працівником Атракому з Луганська лише для того, щоби зберегти майно компанії.
Директор департаменту маркетингу та PR Атракому Ірина Грищенко відмовилася відповідати на питання НВ Бізнес. З Олександром Жицьким, адвокатом Савчука, зв’язатися не вдалося.
Атраком – компанія, яка з 2002 року займається будівництвом, продажом та орендою волоконно-оптичних ліній зв’язку (ВОЛЗ). За даними оператора, в його активі понад 24 тис. км ВОЛЗ по всій Україні. До створення Атракому був причетний Георгій Дзекон, який у 2004 році очолив Укртелеком і керував ним аж до його приватизації у 2011 році.

Related

Гаряча новина 3757081099851065100

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item