МЗС дало оцінку резонансним словам посла Німеччини про вибори на Донбасі та діям нардепа Гончаренка

Попри негативну реакцію українського суспільства не варто вдаватися до акцій перед німецьким посольством - МЗС
Міністерство закордонних справ України прокоментувало резонансні слова посла Німеччини Ернста Райхеля щодо можливості проведення виборів на Донбасі до виведення звідти російських військ та дії народного депутата Олексія Гончаренка, який на знак протесту проти слів посла написав на історичному фрагмент Берлінської стіни слово "nein" (ні - ред.)
Як сказано в заяві на сайті МЗС України, хоча реакція українського суспільства на окремі висловлювання посла Німеччини була сповнена розчаруванням і нерозумінням, вона "ніяк не стосується контексту українсько-німецьких відносин".
У відомстві зазначили, що Україна продовжує покладатися на "наших німецьких друзів, які відіграють одну з ключових ролей у формуванні міжнародної коаліції на підтримку України у боротьбі з російською агресією".
У міністерстві наголосили, що Німеччина має вирішальний вплив на Росію та змушує її виконувати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями.
"Саме тому попри зрозумілу негативну реакцію українського суспільства та його емоційну складову не варто вдаватися до акцій перед німецьким посольством", - заявили також в МЗС.
Водночас у відомстві зазначили, что чітка і послідовна позиція України щодо виборів на Донбасі полягає в тому, що вони можуть відбутися лише після виведення з України підрозділів російських збройних сил, а також створення безпекових передумов.
"Нема жодної віри в те, що Кремль дійсно хоче проведення вільних та демократичних виборів на Донбасі, а його маріонетки на окупованому Донбасі здатні їх організувати відповідно до стандартів ОБСЄ та законів України", - сказано в заяві МЗС.
У міністерстві нагадали, що, реагуючи на слова Ернста Райхеля, 7 лютого запросили його до МЗС та задіяли інші дипломатичні канали.
В МЗС запевнили, що отримали чіткий сигнал з Берліна на підтримку України у її боротьбі проти російської агресії та в рамках переговорів в нормандському форматі, які спрямовані на повернення миру на Донбасі. 
"У Берліні чітко дали зрозуміти, що саме Росія несе усю відповідальність за цей конфлікт. Надзвичайно важливо було почути від Берліна запевнення, що будь-які вибори на Донбасі мають бути проведені з дотриманням стандартів ОБСЄ та відповідно до українського законодавства", - зазначається в заяві відомства.
Раніше посол Німеччини в Україні Ернст Райхель в інтерв'ю одному з українських видань заявив, що проведення виборів на окупованій території Донбасу можливо до виведення звідти російських військ.
Висловлювання німецького дипломата викликало бурхливу реакцію серед українських політиків. Так, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко запросила Райхеля в Авдіївку.
Міністерство закордонних справ України роз'яснило послу Німеччини в Україні Ернсту Райхелю позицію України про неприпустимість проведення виборів на Донбасі без виведення російських військ.
Повідомлялося також, що народний депутат Олексій Гончаренко на знак протесту проти висловлювання німецького посла Ернста Райхеля написав на історичному фрагмент Берлінської стіни слово "nein" (ні - ред.).

Related

Політика 2650570879962748079

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item