Як Путін оголосив війну Лукашенку через "український слід" у яловичині



Намагаючись насолити Україні й поправити власний експортно-імпортний баланс, Путін махнув рукою на подальші стосунки з одним із останніх союзників.

Торгова війна між Москвою та Мінськом доходить до апогею – заборони продукції цілих сільськогосподарських галузей. Зокрема, Россільгоспнагляд збирається заборонити увесь імпорт яловичини з Білорусії. Російські фахівці "побоюються" того, що білоруські колеги "не забезпечують потрібного ветеринарного контролю", повідомила прес-секретар Россільгоспнагляду Юлія Мелано.
"Аналіз продукції, що надходить, каже про те, що яловичина, яка прямує з Білорусії, не піддається достатньому ветеринарному контролю, в ній постійно виявляються лістерії", - заявила Мелано. За її словами, з 12 січня по 8 лютого лістерії двічі виявляли в охолодженій яловичині Жлобінського м'ясокомбінату. І в яловичині інших білоруських постачальників – теж.
Шукати в цій історії якусь логіку – заняття марне. Бо якщо "лістерії знаходять постійно" – і це в продукції багатьох постачальників, то яким же чином білоруське м'ясо дотепер потрапляло на російські прилавки? Чи, може, до вчорашньої прес-конференції лістерії були нешкідливими – а тут, раптом, невідомі вороги Росії в таємних мінських біолабораторях спродукували "бойовий штам" лістерій? Про це Россілдьгоспнагляд скромно мовчить.
Власне, лістерії – ідеальний з якоїсь точки зору привід для створення проблем постачальникам тваринної сировини. Оскільки ці мікроорганізми водяться буквально всюди – в землі, в рослинній сировині, м'ясі, молоці і тілах носіїв-людей, у більшості з яких наявність лістерій ніколи не призводить до власне лістеріозу – смертельно небезпечної хвороби з високою летальністю (близько 20%), від якої страждають новонароджені, люди похилого віку та вагітні, а також люди з важкими розладами імунної системи. При тому навіть за російськими правилами м'ясо з лістеріозом ніхто не знищує – його просто оброблять високою температурою. Простіше кажучи, варять не менше 40 хвилин.
Тому повідомлення з розряду "в білоруському сирому м'ясі знайшли лістерії" ( в невідомій концентрації) – це як новина про те, що "на болоті ввечері водяться комарі". Неприємно, і навіть небезпечно – для всіх, хто спробував би їсти яловичину сирою. При чому не покидає відчуття, що історія з лістеріями – це не причина, а привід для серйозного удару по білоруській економіці.
А реальних причин для торгової війни з Білоруссю в Росії зараз є дві. І жодна з них не має прямого стосунку до злощасних мікроорганізмів.
Перша причина – у Кремлі підозрюють, що помітна частина білоруської яловичини – це результат реекспорту українського та європейського м'яса. Зокрема, очільник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт (так-так, той самий, проти якого Лукашенко доручив почати кримінальне провадження) тиждень тому, публікуючи заборону на ввезення до Росії яловичини з Мінської області, заявляв, що Білорусь реекспортувала від 15 до 30 тисяч тон українського м'яса (і де вони його стільки знайшли?). Зважаючи на те, що Росія готова йти на практично будь-які економічні втрати для того, щоб вдарити по прибутках України (сам "Північний потік 2" чого коштує) не дивно, що подібні ігри Лукашенка викликали роздратування Путіна більше, ніж "білоруські лобстери" та "гомельський пармезан", якими Мінськ приторговує від самого початку санаційного безумства.
А інша причина - бажання Кремля скоротити імпорт з Білорусії, здається, іще банальніша. Через продовження деградації експортно-імпортного балансу – в силу низьких цін на нафту й інших загальновідомих фактів) співвідношення зовнішнього боргу Росії до валютних надходжень впав до мінімуму за увесь період спостережень: до кінця вересня минулого року загальна сума заборгованості Росії в 1,57 рази перевищувала річні доходи країни від експорту товарів і послуг, обсяг яких опустився до мінімальної позначки з 2005 року (279 млрд доларів). При цьому на обслуговування отриманих на Заході кредитів на кінець третього кварталу йшло 40% всього припливу валюти в Росію від експорту.
Все це помітимо, дані російського Центробанку, запідозрити який в навмисному "очорненні ситуації" якось не випливає.
Простіше кажучи, задля того, щоб нанести удар по Україні і хоч трохи вирівняти експортно-імпортний баланс (не звертаючи уваги на той факт, що російський ринок тієї ж яловичини навіть за офіційними даними більш ніж на 30% залежить від імпорту, з якого левову частку складають саме продукція білорусів) Путін вирішив, що нормалізація стосунків з Лукашенком – не передбачається. Нові російські військові бази в Білорусі, спільна валюта і "нерушимий Союз" переміщуються в царину фантастики. А в реальності проглядає демаркація кордону і будівництво дротяних загорж та пунктів пропуску. Ну і приєднання сусідів за силовим сценарієм, якщо "бацька" в якийсь момент не зуміє втримати кермо своєї держави.

Related

Події у світі 8139689706073344283

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item