100 років тому заснували Центральну Раду


17 березня 1917 року в Києві заснували Українську Центральну Раду. 
Це відбулось за участі українських політичних партій, українських військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій.
Напередодні рішення про заснування представницького органу українців прийняли на з'їзді за ініціативи Товариства українських поступовців і Української соціал-демократичної робітничої партії.
Раду облаштували в приміщенні Педагогічного музею на вул. Володимирська, 57.
Головою Центральної Ради призначили історика Михайла Грушевського.
"Центральна Рада мала служити переважно національним центром, вона мала завдання зібрати всі сили, які мало українство, тими силами привести маси до національної свідомості… спираючись на це, творити соціальну перебудову в відповідних наших національних формах", - пише Володимир Винниченко.
У Центральній Раді не було єдиної думки щодо майбутнього України. Самостійники на чолі з Міхновським виступали за негайне проголошення незалежності. Автономісти разом із Винниченком бачили Україну автономною республікою у федеративному союзі з Росією.
У Національному музеї історії України виставли на огляд експозицію речей доби визвольних змагань 1917-1921 років. На виставці відвідувачі зможуть побачити документи, марки, гроші, друковані видання УНР, однострої, нагороди, відзнаки, зброю доби армії УНР і УГА.

Related

Події в Україні 2506889815195438408

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item