"Дітям арештованих кримських татар погрожує ФСБ" - російський журналіст


У анексованому Криму заарештовані фермери, продавці і робітники навчилися в судах виступати навіть краще, ніж представники правосуддя.
Про те, як живе кримськотатарський народ, і на який тиск наражається розповів російський журналіст Антон Наумлюк.
"На півострові свій окремий світ. Кримські татари дуже згуртовані. У них свої джерела інформації. Був випадок, коли заарештували п'ятьох осіб за відеозйомку обшуку в активістів. Доки їх везли у відділок, під ним зібралися вже 20 чоловік. Тих, хто відсидів 5 днів, зустрічають як героїв. Вони дарують надію дочекатися тих, кого засудили на 5 або 8 років", - розповідає журналіст.
"Росія не знає, як говорити з кримськими татарами. Вони забули це з часів Чечні. В судах дуже дивуються, коли родичі підсудних годують адвокатів і журналістів гарячим обідом і поять чаєм. Для них це дико, для татар - вираз підтримки і подяки". - пояснює Антон Наумлюк.
До дітей затриманих приходили "люди в чорному" і починали розповідати гидоти про батьків. Для 9-річної дитини це великий удар по психіці.
"Абсурдність російських ЗМІ доходить до смішного. Перед черговими обшуками кримські татари зібралися для спільної молитви. Біля будинку вже товклися ФСБешники. І ось, як годиться, 30 бородатих чоловіків вдарили в завершенні молитви "Аллах Акбар!". ФСБешники тієї ж миті викликали групу захоплення. На цей раз нікого не затримали. Але в той же день російські ЗМІ цей сюжет показали й розповіли, що в Криму знову затримали небезпечних терористів", - згадує випадок з практики журналіст.
"У селі Кам'янка в Сімферополі проходили обшуки, офіційно оголосили: мовляв, проводять операцію з пошуку вбивці. Нібито вбили жінку з дитиною, бо силовики оточили район. А насправді затримували кримського татарина Мустафаєва. По телевізору ви цього не побачите", - каже Антон.
Звичайно, я міг би цим не займатися. Але щось інше робити просто не можу. У Криму журналісту можна вижити, якщо мати голову на плечах і не лізти туди, де дуже "спекотно". Треба бути готовим до того, що всі твої пересування відстежують, а телефони прослуховують.
Репресії приховують від світової громадськості. Людей викликають у ФСБ на допити. Відпускають і кажуть: "Ми ж тебе не били, не лякали. Але ти повинен пам'ятати, що ти мовчиш. Якщо розкажеш, що був у нас - ми ще зустрінемося".

Related

Суспільство 2780377050232695582

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item