Приазов'я у вогні. Чи пішли ЗСУ в наступ під Верхньошироківським (КАРТА)


Ситуація у Приазов'ї не влаштовує обидві сторони протистояння, тому передбачити хід подій тут майже неможливо.

Ми продовжуємо відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. І знову на передній план виходить Маріупольський напрямок, який завдяки зусиллям нашої армії скоро можна буде називати Новоазовським напрямком.
Лише позавчора зранку ми писали про те, що у Приазов'ї з настанням тепла активізувались штурмові групи, активність снайперів та позиційні обстріли з артилерії, а вже сьогодні змушені констатувати ще більше загострення ситуації.
Позавчора, 14 березня, під вечір почали надходити повідомлення про бої у Новоазовському районі, внаслідок яких було пошкоджено ЛЕП і деякі прифронтові села залишились без електрики.
Але вчорашні події перевершили все. Ще в обід весь Новоазовський район чув потужну канонаду по всій лінії фронту від Верхньошироківського (колишній Октябр) на півночі до Широкиного і Саханки на півдні.
А ближче до вечора зав'язався потужний бій поблизу села Верхньошироківське, яке також опинилося на лінії фронту. З одного боку село контролюють терористи, а з іншого – впритул до нього підійшли і окопались на околицях Збройні сили України. Тобто, ситуація точно така ж сама, як і поблизу Пікузів (екс Комінтернового).
Що характерно, в зоні бойових дій опинився і контрольно-пропускний пункт, який знаходиться в цьому населеному пункті. За свідченнями очевидців, люди, які в цей час перетинали КПП, не мали іншого виходу, як ховатися під власні автомобілі. Про кількість жертв серед мирного населення наразі не повідомляється.
Ближче до ночі в соцмережах почали з'являтись фотографії побитого вибухами Верхньошироківського. ЗМІ терористів одразу ж поспішили звинуватити у руйнуванні мирної інфраструктури українську артилерію, однак всі ми добре знаємо звичку рашистів самим обстрілювати підконтрольні їм міста і села – власне, про це неодноразово повідомляли самі мешканці окупованих територій, відмічаючи прильоти зі східного напрямку.
До речі, опосередковано інформацію про бої в Верхньошироківському підтвердили і з українського боку. "Пункти пропуску "Октябрь" та "Харчовик" припинили свою роботу через обстріл" – дружно написали ряд українських ЗМІ з посиланням на власні джерела.
Також прес-служба поліції у Донецькій області повідомила, що 15 березня близько 14:40 бойовики відкрили вогонь по селищу Гнутове поблизу Маріуполя: "Попередньо встановлено, що в чотирьох приватних домоволодіннях, розташованих по вулиці Виноградній, вибуховою хвилею вибиті вікна. Наслідки обстрілу документують поліцейські Кальміуського відділення поліції Маріуполя".
А ввечері оприлюднив свою інформацію прес-центр штабу АТО, який повідомив, що під Широкиним та Водяним ворог б'є з кулеметів, БМП та зенітних установок.
"За даними штабу, на Маріупольському напрямку найбільше обстрілів зафіксовано під Широкіним та Водяним, де ворог використав кулемети, БМП та зенітні установки. По позиціям в районі Гнутового зафіксовано вогонь з СПГ, а під Новогригорівкою з БМП. Поруч з Мар'їнкою – з великокаліберних кулеметів" – повідомили у штабі.
Як бачимо, згідно інформації, отриманої з обох боків лінії розмежування видно, що ситуація у Приазов'ї з кожним днем нагнітається і загострюється. Власне, нічого дивного у тому немає, адже ситуація тут не влаштовує обидві сторони.
Терористам потрібно відкинути ЗСУ подалі від висоти "Дєрзкої" та Пікузів. Українській же армії також не завадило б просуватися вперед, щоб не відчувати постійний тиск і вогонь терористів. А розмоклий після сходження снігу степ з кожним днем все більше підсихає, що створює передумови для вилазок штурмових та диверсійно-розвідувальних груп.
І щось підказує, що це лише початок. З настанням повноцінної весни і розквітом зелених насаджень ситуація повинна ще більше загостритись, адже сприятливих умов для вилазок ДРГ і засідок снайперів побільшає.

Тому хто б там зо не казав про мир і переговори, а судячи з усього, Приазов'я може стати наглядним прикладом того, що мир можливий лише після перемоги. Адже ситуація у приазовському степу така, що для повного уникнення обстрілів зі сторони рашистів – їх потрібно відтіснити аж до російського кордону. Інакше вони будуть чіплятись за кожне село, розміщуючи там вогневі точки, з яких вестимуть вогонь по інших населених пунктах і місцях дислокації української армії.

Related

Події в Україні 7441899036643270001

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item