Місто майбутнього. Бахрейн: Всесвітній торговий центр «арабської перлини»


Що ми знаємо про Бахрейн? Це найменша арабська держава на 33 островах, населенням всього 700 тис. осіб, багаті родовища нафти, гонки «Формули 1» і неймовірна архітектура.
Бахрейн часто називають перлиною сучасного Сходу, а перлиною самого Бахрейну – будівлю Бахрейнського всесвітнього торгового центру в його столиці – Манамі. Відзначений нагородами майже 2-х десятків міжнародних конкурсів в області екологічного та інноваційного будівництва, Бахрейнський всесвітній торговий центр відкрився в 2007 році. Офісний і торговий центр, готель і міський сад розмістилися в 45-ти поверхових вежах-близнюках висотою 240 метрів. Створення Центру обійшлося Бахрейну в 150 млн доларів США. Будівля побудована навколо унікальної концепції синергії вітру, води, руху та повітря, з них відкривається неймовірний вид на Перську затоку. Цей хмарочос був першою у світі будівлею, яка була побудована з використанням вітряних генераторів, інтегрованих в дизайн самої будівлі.
  
Архітектором проекту стало всесвітньовідоме британське архітектурне бюро Atkins. До створення комплексу у вигляді подвійних веж-вітрильників архітекторів надихнули традиційні для Аравійського півострова вітрильні судна «дау», які багато століть поспіль вірно служили арабським купцям. Вітрила «дау» ловили попутний вітер, допомагаючи торговим експедиціям долати океан.
  
Форма побудованих веж дійсно нагадує вітрило і буквально викарбувана вітром, щоб створити оптимальну циркуляцію повітря навколо будівель. Три вітрогенератора діаметром 29 метрів і вагою 11 тонн зафіксовані між вежами на висоті 31,5 метрів. Ближче до верхівки аеродинамічні поверхні зменшуються. Цей ефект, в поєднанні з посиленням швидкості вітру на більшій висоті, створює приблизно однаковий режим швидкості вітру на кожному з трьох генераторів, незалежно від висоти, дозволяючи їм обертатися з однаковою швидкістю і створювати однаковий рівень енергії.
  
Генератори виробляють приблизно 225кВ, що еквівалентно річному освітленню 200-250 будинків. Завдяки високій якості архітектурного проекту витрати на вітрогенератори склали менше 3% від вартості проекту, тоді як раніше усі проектувальники стикалися з проблемою високої вартості використання турбін, що «з'їдали» до 30% від загальної вартості будівлі.
Контролює та моніторить систему вітрогенераторів спеціальна онлайн-система, яка може зупинити роботу генераторів у разі несприятливих погодних умов або інших чинників, здатних нашкодити турбінам і генераторам. До речі, це не єдина SMART-система в будівлі. У ньому працює інтелектуальне управління освітленням, яке дозволяє керувати енергоспоживанням, а «розумні» локальні системи охолодження забезпечують економічно ефективну екологічну альтернативу традиційним системам кондиціонування повітря.
  
Новаторський дизайн Всесвітнього торгового центру Бахрейна під час експлуатації будівлі допомагає знизити рівень пасивної енергії. Наприклад, балкони з використанням покатів та висот створюють тінь, чим знижують витрати на кондиціонування. Кількість світла пекучого арабського Сонця, що потрапляє в будинок, зменшується на двох парковках вгорі і на південній стороні будівлі, що знижує температуру повітря. Охолоджується будова водою, видобутою за допомогою спеціальних басейнів на входах до будинку з технологією локального охолодження випаровуванням. Всесвітній торговий центр Бахрейну реалізував великомасштабну програму утилізації відходів. Вона орієнтована на вклад у збереження природних ресурсів Бахрейну, поліпшення якості життя мешканців і мотивацію зростання екологічно орієнтованої економіки. За кілька років Центр переробив 2,72 тонн паперу і 3,45 тонн картону, що еквівалентно економії 92.55 дерев або 40678.81 галонів нафти.
 
Першим будинком, побудованим відповідно до технологій «зеленого» будівництва в Україні, є БЦ ASTARTA, що підтверджує сертифікація за міжнародним стандартом BREEAM Interim2013. При будівництві та подальшої експлуатації БЦ застосовуються екологічно безпечні матеріали, енергоефективні технології, сучасна інженерія. Системи інтелектуального управління, наприклад, спрямовані на те, щоб орендарі офісів почувались в БЦ ASTARTA легко і комфортно, стандартні експлуатаційні ризики були мінімізовані, а побутові незручності – невідчутні. Наприклад, завдяки датчикам руху і соляноїдним клапанам систем водопостачання, у випадку поломки змішувача або закритому крані – відсутність руху заблокує подачу води і усуне можливість затоплення. Геркони на вікнах дозволяють відключати систему кондиціонування, якщо ви відчините вікно.
Основним завданням зеленого будівництва є зниження рівня споживання енергетичних і матеріальних ресурсів протягом всього життєвого циклу будівлі. Саме тому 100% офісних площ мають доступ до денного світла, а системи освітлення оснащені сучасними світлодіодними рішеннями. Системи кондиціонування не тільки використовують безпечний для навколишнього середовища фреон R410A, але і завдяки технології VRV-системи дозволяють встановлювати в офісному приміщенні індивідуальні кліматичні зони площею 60 кв. м. Завдяки цій технології кожен із співробітників зможе перебувати в комфортному для себе температурному режимі і освітленні.

Related

Цікаво 7651505518960156214

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item