Скільки нових АЕС збудує Путін угорцям за подвійне громадянство в Україні


Подвійне громадянство для угорців, якщо на нього погодиться українська влада, автоматично відкриє дорогу для аналогічних вимог з боку Росії.


Історія з "угорською автономією в місцях компактного проживання етносу" спливає у політичних дискусіях з дивовижною періодичністю. Останнім загостренням, вочевидь, можна вважати форум угорських депутатів від країн Карпатського басейну, участь в ньому взяли представники вищого керівництва Угорщини, які підтвердили готовність уряду країни надавати потужну підтримку діаспорам угорців у сусідніх державах. В тому числі – і у створенні своїх територіальних автономій.
Більше того, учасники форуму, де були присутні спікер парламенту Угорщини Ласло Кьовер, міністр закордонних справ Петер Сіярто, держсекретар з питань національної політики Арпад Янош Потапі та інші високопосадовці, заявили про намір лобіювати включення до порядку денного Європейського парламенту прагнення до автономій угорських громад в країнах Карпатського басейну.
У відповідь на що президент Порошенко висловив прем'єру Угорщини Віктору Орбану занепокоєність з приводу заяв угорських політиків щодо автономії для меншин за кордоном.
На тому інцидент можна було б вважати вичерпаним. Але сьогодні в угорських ЗМІ сплила інформація, що справа тим не обмежилася. Якщо вірити Hungary Today, у кулуарах з'їзду Європейської народної партії на Мальті вже сам Орбан запропонував Порошенку прийняти дозвіл на подвійне – україно-угорське – громадянство для етнічних угорців, що мешкають в Україні.
Підсолодивши пілюлю заявою про підтримку територіальної цілісності України та негайного надання українцям безвізового режиму з Європейським союзом.
До чого може призвести рішення про подвійне громадянство для українських угорців? У випадку з угорцями – скоріше за все, рівним рахунком ні до чого. Ні, звичайно, вони отримають можливість їздити до Угорщини без віз, вільно там працювати і користуватися всіма благами соціальної сфери. Але, з іншого боку, рішуче нічого не заважає угорському уряду дати своїм "братам по крові" ці пільги і без зміни їх громадянського статусу. Зробити "карту угорця" – за зразком наявної "карти поляка", і розширити статус власників такої карти до яких завгодно меж.
Але ні. Орбана цікавить саме юридичний статус. Наслідки якого абсолютно очевидні. Як тільки перший український угорець отримає громадянство, Кремль цілком резонно запитає Україну: "Якщо етнічні угорці можуть мати два громадянства – то чому такого привілею позбавлені етнічні росіяни? Дискримінація?". І знайти якісь логічні заперечення Києву буде вкрай складно.
Ну а про перспективи існування в країні, де нехай навіть 3 чи 5 відсотків населення матиме російські паспорти, ліпше не думати.
Тому виникає цілком природна підозра, що ініціативи, пов'язані із введенням подвійного громадянства, ніяк не пов'язані ні з клопотами про благополуччя етнічно близьких до Орбана українських громадян, ні навіть із планами збудувати "Велику Угорщину" – як би підтримка угорських меншин за кордоном не походила на "русскій мір". Ціль всієї цієї історії – створити вигідний для Кремля прецендент в українському законодавстві. Вочевидь, угода про обіцяний Путіним Орбану 12-мільярдний кредит на добудову атомної електростанції "Пакш-2", містив чимало не публічних пунктів, до виконання яких Будапешт, за доброю волею чи без неї, вимушений приступати.

Related

Події у світі 1437508282650328359

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item