Путіна - у царі. У Росії знову говорять про монархію

Володимиру Путіну вже подарували корону

Російському президенту часто доводиться відповідати на питання про відродження монархії.

У Росії вкотре заговорили про необхідність відродження монархії. Традиційно дискусії про це ведуться ближче до президентських виборів, в яких бере участь Володимир Путін.

Цього разу тему підняв глава Криму Сергій Аксьонов. На його думку, у російського президента має бути більше прав, аж до диктатури, а Путін повинен займати цю посаду довічно.

До того ж, в цьому році виповнюється рівно 100 років з дня зречення від престолу останнього російського монарха і проходу до влади більшовиків, що надає для обговорення цієї теми більше підстав.

ЗМІ вирішили розібратися, чому в Росії часто говорять про застарілу форму правління - монархію, незважаючи на ностальгію Кремля за радянськими часами.

Хто піднімав тему

Ідея відродження в Росії монархії прийшла в Кремль ще за часів Бориса Єльцина. Йому пропонували політичну програму з повернення конституційної монархії. На словах Єльцин цю ідею відкинув, але частково втілив, "призначивши" своїм наступником Путіна (виборна монархія).

У 2002 році Путін, проводячи діалог з росіянами в прямому телеефірі, заявив, що конституційна монархія "дуже непогано вписується в демократичні інститути деяких західноєвропейських країн", але Росії така модель не підходить.

Однак в 2007 році партія Единая Россия запропонувала оголосити Путіна національним лідером з повноваженнями псевдомонарха, щоб уникнути фрази "третій термін Путіна", яку той заборонив до виголошення.

Для цього планувалося зібрати "Цивільний Собор російської нації" і прийняти на ньому "Пакт громадянської єдності", який повинен був "оформити інститут національного лідера як базовий елемент нової конфігурації влади в країні". Тобто, віддати Путіну контроль над усіма гілками влади.

У серпні 2014 року лідер ЛДПР Володимир Жириновський запропонував перейти в Росії до виборної монархії і заборонити всі політичні партії.

"Демократія нас погубить. Поки у нас буде демократія, ми будемо повзти. Щоб не повзти, а крокувати, потрібно відійти від демократії і перейти до імперської форми управління країною", - сказав тоді він.

На зустрічі з Путіним Жириновський пропонував йому стати "верховним правителем", якщо тому не хочеться бути імператором.

"Хоча "імператор Володимир Перший" звучало б добре. Тоді будуть поважати", - сказав голова ЛДПР і запропонував повернути гімн "Боже, Царя храни!". Тоді Путін, відповідаючи на репліку Жириновського, сміючись, сказав, що той "запалює красиво".


Також патріарх Кирило, будучи ще митрополитом Смоленським і Калінінградським, заявляв, що з часом в Росії може виникнути монархія православного зразка.

За відродження монархії в Росії неодноразово висловлювався представник так званого класу "нових російських дворян" кінорежисер Микита Михалков.
Що думають росіяни і преса

Останні соціологічні опитування на тему повернення монархії серед росіян проводилися в 2013 році.

ВЦВГД заявив, що 28 відсотків громадян Росії не проти, однак, за даними Левада-центру, таких серед росіян - тільки десять відсотків.

До 15 березня, коли виповнилося 100 років від дня зречення Миколи II від престолу, Російська служба Бі-бі-сі запитала у москвичів, як вони ставляться до монархії.

Більшість респондентів відповіли негативно, назвавши монархію пройденим етапом в російській історії.


Газета Ведомости передбачає, що діалог Аксьонова з Москвою про Путіна-монарха був запланованим: Аксьонову вже відповіли і спікер Держдуми В'ячеслав Володін ("треба дивитися в майбутнє, а не в минуле"), і прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков (відношення до ідеї монархії у президента "прохолодне").

Видання нагадує, що Путіну доводилося відповідати на такі питання і перед виборами 2004 року, і в 2007 році, коли на порядку денному було питання про третій термін, і в 2014 році, коли "імперія розширила кордони".

"Перед виборами корисно порушувати монархічну ідею: і президент від неї публічно відмовляється, і у громадян в мозку фіксується понятійний зв'язок президента і абсолютної влади", - робить висновок газета.

Газета.Ру вважає, що найбільш простодушні і цинічні чиновники уявляють собі монархію просто як гарантію закріплення своєї владної функції на довгі роки.

Не доведеться відповідати на неприємні запитання журналістів, чому діти високопоставлених російських чиновників в свої молоді роки і без особливого досвіду роботи часто займають високі посади на держслужбі. Не доведеться звітувати перед народом, звідки у сім'ї чиновника, котрий живе на одну зарплату, палаци і яхти, пише видання.

"У нинішнього чиновництва в Росії існує серйозний дисбаланс в підсвідомості, своєрідний соціальний невроз. З одного боку, вони ніби як служать народу і зобов'язані перед ним звітувати, з іншого - практично всі рішення санкціонуються зверху", - пише газета.

Для багатьох держуправлінців ця система складна, незрозуміла і викликає стрес. Морально було б куди простіше служити тільки царю.

Видання називає ідею відродження монархії соціальним діагнозом Росії, "яка ніяк не може знайти собі гідне місце ні в сьогоденні, ні в майбутньому. Ось і задкує вже навіть не в минуле, а в позаминуле століття".

Еліта Російської імперії 2.0


На початку місяця у Guardian вийшов матеріал про елітну гімназію Святителя Василя Великого, в якій готують нову еліту.

Гімназія, що представляє комплекс величних будівель, розташованих навколо нового собору в престижному передмісті Москви, повертається до традицій царської Росії, щоб прищепити своїм 400 гімназистам почуття патріотизму.
Директор закладу Зураб Чавчавадзе заявив, що учні будуть "розсудливими, віруючими, розумними і патріотичними, і у них будуть всі шанси прийти до влади".

"Російський народ прагне монархії, російська душа - монархічна", - говорить Чавчавадзе.

Зі стін коридорів на гімназистів дивляться портрети царів. У вестибюлі височить статуя Катерини Великої, а в бальній залі висять величезні портрети восьми царів.

За програмою тут вивчають Святе письмо та латинь, а підручники історії, за якими навчають у гімназії, були спеціально складені на замовлення, щоб уникнути тих позитивних оцінок значної частини радянського періоду, які висловлюються в звичайних російських підручниках.
Видання пише, що гімназія є дітищем російського фінансиста Костянтина Малофєєва, якого називають "православним олігархом". Вважають, що Малофєєв, який має широкі зв'язки в Кремлі, фінансував сепаратистів Донбасу і створив націоналістичний православний телеканал Царгород ТВ.

"Завдання нашої гімназії - докласти всіх зусиль, щоб наші випускники стали православними патріотами, які будуть продовжувати тисячолітні традиції Росії, а не тільки традиції останніх 20 або 100 років. На мій погляд, дуже важливо відновити традиції, які були втрачені в 1917 році", - каже Малофєєв.

За словами Малофєєва, професійні політики продажні, і головне для них - перемогти на виборах. Монархи ж можуть правити, не втручаючись в брудну політику. Він не вважає Путіна одним з брудних політиків-демократів, оскільки його на посаду президента Росії запропонував Борис Єльцин.
Guardian
"Путін ніколи не прагнув до обрання: його знайшли і призначили на цю посаду, і виявилося, що він посланий богом. Хто б міг подумати в 1999 році, що Путін прийде до нас, а Росія почне знову ставати Росією? Це сталося з божої волі", - вважає Малофєєв.
Ще одним символом відродження еліти стала колишній прокурор Криму, депутат Держдуми Наталія Поклонська.

Поклонська відома своїм трепетним ставленням до Миколи II. Торік Поклонська прийшла з іконою Миколи II на акцію "Безсмертний полк", на яку прийнято приходити з портретами загиблих у Другій світовій війні.

Екс-прокурор також викликала скандал своєю реакцією на фільм Матильда, який розповідає про роман майбутнього імператора Росії Миколи II з балериною Матильдою Кшесинською. За її словами, це не частина історії, а вигадка. Незважаючи на реакцію Поклонської, фільм показує Миколу II з позитивних сторін.

А в цьому місяці Поклонська заявила про мироточення бюста Миколи II в Криму. За її словами, до погруддя приходять люди з хворими дітьми, "щоб прикласти їх, аби зцілилися".
Поклонська і Микола II / РИА Новости
Схоже, Поклонська в Держдумі лише тим і займається, що бореться за честь і гідність покійного монарха

Володимир I або Микола III?

Як вже було сказано вище, в Кремлі ставлення Путіна до монархії називають "прохолодним". Сам Путін неодноразово говорив, що розвал СРСР став трагедією 20 століття.

У цьому він звинувачує Володимира Леніна, який, за його словами, "заклав атомну бомбу під Росію, а вона рвонула потім". Путін каже, що результати діяльності Леніна зруйнували історичну Росію.

Однак Путіна називають царем як російські громадяни, так і західні. У західних ЗМІ можна часто зустріти порівняння російського президента з монархом, виходячи з його способу життя і стилю правління, а в рунеті "Путін-цар" вже довгі роки є мемом.
 
При цьому є офіційний спадкоємець російського престолу: Микола III, за паспортом - принц Карл Еміх Лейнінгенський. Це досить відома постать, причому не тільки в аристократичних колах Німеччини.

Правда, не всі нащадки дому Романових і не всі монархісти визнають його право, але більшість все-таки вважають саме Карла Еміха першочерговим претендентом на імператорський трон.

Карл Еміх - онук старшої дочки великого князя Кирила Володимировича, двоюрідного брата Миколи II. У 2013 році принц Лейнінгенський прийняв православ'я і відтоді називає себе Миколою Кириловичем Романовим.
Карл Еміх приймає православ'я/Антон Баков

Related

Події у світі 8142098428269044559

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item