На експорт в Молдову підуть надлишки атомної енергії, які не задіяні в енергобалансі - глава Ради ОРЕ


Голова ради Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) та радник президента НАЕК "Енергоатом", Костянтин Запайщиков прокоментував інформацію про підготовлюваний експорт української електроенергії в Молдову. 
На його думку, на експорт підуть тільки надлишки атомної електроенергії, які не задіяні в енергобалансі України.
"У правилах, які ухвалила Рада ОРЕ чітко написано - "позабалансова електроенергія" - підкреслив Костянтин Запайщиков.
На думку керівника Ради ОРЕ експорт електроенергії вигідний українській атомній галузі.
"Розвантажувати енергоблоки атомних станцій замість того, щоб заробляти гроші для України - це неправильно. На невелику величину збільшиться вироблення компанії НАЕК "Енергоатом". Вироблення збільшиться - не буде розвантаження блоків, не буде зайвого прогону обладнання", - підкреслив він.
Костянтин Запайщиков підкреслив, що електроенергія на зовнішні ринки буде продаватися за більш високим тарифом, ніж той, за яким НАЕК "Енергоатом" поставляє її в ОРЕ. За його словами, в експортну ціну будуть включені послуги оператора магістральних мереж НЕК "Укренерго" і дотаційні сертифікати, за рахунок яких субсидується населення.
"Буде не чистий тариф Енергоатому... тому що зараз починають писати про 46 коп. Ніякі це не 46 копійок! І перехресне субсидування, і тарифи на передачу, і послуги НЕК "Укренерго" - ось це буде експортна ціна на електроенергію, яка не увійшла в баланс" - заявив представник галузі.
Як писали ЗМІ, в кінці січня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна повинна розвивати експорт електроенергії і продавати вироблену електроенергію за кордон, що сприятиме розвитку економіки і забезпеченню енергетичної незалежності.

Related

Економіка 3734521491700142926

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item