Відмовляючись "жити по-новому"



Порошенко загрожує національній безпеці України
Оприлюднення Індексу економічної свободи–2017 відомим американським аналітичним центром Heritage Foundation засвідчило стагнацію України в нижній частині рейтингу – подібно до позиції України в рейтингу Transparency International. Згідно з результатами Heritage Foundation, Україна перебуває на одному рівні з Білоруссю, Таджикистаном і Туркменістаном, тоді як Transparency International розмістило лише чотири центральноазіатські країни нижче України. Обидві організації відзначили вищий рівень економічної свободи і нижчий рівень корупції у п'яти членів Євразійського економічного союзу, ніж в України, яка намагається інтегруватись у Європу.
Останні результати демонструють, що президент Порошенко не виконує свою передвиборчу обіцянку 2014 року "жити по-новому".
Як вкотре засвідчила ескалація бойових бій в Авдіївці та промзоні, конфлікт на Донбасі – не АТО, а національно-визвольна війна. Українські солдати, добровольці та волонтери захищають не лише територіальну цілісність країни, а і її культуру, мову, історію та національну ідентичність. Поразка на Донбасі означатиме білорусизацію України, повернення Януковича в якості російського сатрапа та перетворення ДНР/ЛНР на аналог Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини.

В минулому Україна вела національно-визвольні війни самостійно, без допомоги Заходу. Після російської революції та в 1940-х роках Захід не надавав ніякої підтримки українській національно-визвольній боротьбі проти російських і радянських окупантів. Сьогодні Україна не сама, адже Путін воює не тільки з Україною, а й із Заходом.
Наприкінці 2016 року, коли президент Обама видворив 35 російських шпигунів, західні політики усвідомили неприємний факт: Росія вже давно переконує себе в тому, що веде війну з Заходом. Найбільш кричущим свідченням цього стало хакерське втручання російських спецслужб у президентські вибори США. Для західних урядів, які щиро вірили у тривалість мирного устрою після Холодної війни, загроза ліберальному порядку з боку агресивної Росії стала справжнім шоком. Путін оголосив війну Заходу ще десять років тому у своїй відомій промові в ході Мюнхенської конференції з безпеки.
Війна Путіна проти України – один із елементів війни Путіна проти Заходу. Російські націоналісти на кшталт Путіна бачать в Україні "п'яту колону" всередині сфери впливу Росії.
Переконаність Путіна в тому, що Україна складає лише один із фронтів широкомасштабної війни проти Заходу, грає Україні на руку. Російські кібератаки по всій Європі та підтримка праворадикальних партій, які намагаються знищити ЄС, змінили настрої у стратегічно важливих країнах, таких як Україна.
Однак існує одна проблема – Порошенко не змусив Україну жити по-новому, як обіцяв. І Україні, і країнам Заходу загрожує Росія, а це значить, що у них спільні стратегічні інтереси. Однак Україна не зможе завоювати довіру з боку Вашингтону та Брюсселю без фундаментального прогресу в тих реформах, які Порошенко обіцяв у 2014 році. Він не здатен забезпечити цей прогрес і тому стає загрозою національній безпеці України.
Останні рейтинги Heritage Foundation і Transparency International свідчать, що Україна не живе по-новому – зокрема у сферах боротьби з корупцією та сприяння малому й середньому бізнесу (а не олігархам). Або – щоби бути точнішим – український президент і олігархи не живуть по-новому. Це призводить до втоми від України на Заході, як раніше в часи Ющенка.
Нещодавні зустрічі у Вашингтоні мають стати тривожним сигналом для Банкової про те, що нова адміністрація США шукає політичні альтернативи Порошенку. Тимошенко мала окрему приватну зустріч із Трампом. Інші можуть повторити її приклад. Вашингтон і Брюссель втратили віру в здатність Порошенка реформувати Україну.
Тарас Кузьо

Related

Політика 4802577564185743054

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item