Пора садити: Справа Насірова показала, що запит на покарання корупціонерів в країні величезний

Фрагмент обкладинки НВ №9 від 10 березня 2017 року
Найбільш високопоставлений чинний посадовець, коли‑небудь взятий під варту в Україні,— так тепер можна говорити про голову ДФС
За чверть століття в країні на нарах опинялися різні державні діячі — рядові виконавці, опозиційні політики, "попередники", але ніколи птахи такого високого польоту.
Однак, якби не було активістів, які зібралися під будівлею суду, СІЗО Романа Насірова не дочекався б. Адже навіть після Євромайдану і появи нових антикорупційних органів в Україні мало що змінилося в справі переслідування топових хабарників.
Сайт Наші гроші підрахував, що в 2016‑му остаточний вирок і ув'язнення отримали лише п'ятеро хабарників з 362 підозрюваних у корупції чиновників. А це менше 1,5% від загального числа. Серед засуджених немає жодного чиновника вищої категорії: найбільш високопоставлений з них — начальник колонії. Ще чотири десятки вироків перебувають в апеляції, але і там — схожа картина: роль "топових держдіячів" дісталася голові Бобровицької райдержадміністрації Миколі Супруну, а також ІгоревіНемировському, заступнику голови Держінспекції сільського господарства.
При цьому за той же 2016‑й румунський аналог НАБУ — National Anticorruption Directorate (DNA), що поєднує функції розслідування та держобвинувачення,— відправив до суду корупційні розслідування по 1,2 тис. чиновників, включаючи трьох міністрів, шість сенаторів, 11 депутатів, 47 мерів і 21 менеджера держкомпаній. 90% справ закінчилися обвинувальними вердиктами, і половина засуджених сіла у в'язницю.
Саме нездатність ефективної боротьби з корупцією в існуючій судовій і правоохоронній системі України і змусила створити нові антикорупційні органи, пояснює Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International. І тепер НАБУ намагається змінити укорінену практику. "Справи рівня голови ДФС в системі, де рішення приймала Генпрокуратура, були б неможливі",— упевнений експерт.
Однак опір величезний. У Насірова моментально з'явилася адвокатська група, що має навіть власного прес-секретаря. Крім того, журналісти програми Наші гроші з Денисом Бигусом помітили в Феофанії, де на той момент перебував голова ДФС, кілька представників юрфірми FCLEX, яка раніше обслуговувала інтереси депутата БПП Олександра Грановського. Останнього Сергій Лещенко, його колега по фракції, прямо називає "смотрящим" від президента за судово-прокурорською системою. Також FCLEX захищала і Андрія Адамовського, бізнес-партнера Грановського.
Підтримати Насірова приїжджали і близькі до глави держави парламентарі від БПП Олександр Третьяков і Гліб Загорій. Обидва намагалися перешкоджати співробітникам НАБУ провести незалежне медичне обстеження голови ДФС. Тепер проти них бюро відкрило кримінальне провадження.
Найєм впевнений: допомогти Насірову спробують багато представників влади. Адже головний фіскал країни — один з ключових стовпів держвертикалі і пов'язаний з різними депутатськими фракціями і групами — БПП, Народним фронтом і Відродженням. В останню входить мультимільйонер Віталій Хомутиннік, що має, за словами того ж Лещенка, інтереси на митниці і в податковій.
"Навіть якщо Насіров не розкрадав майно, він точно знає про всі потоки і тих, хто їх контролює",— вважає Найєм. Голова ДФС, за його словами, також надзвичайно тісно пов'язаний з президентом Петром Порошенком.
Андрій Журжій, нардеп фракції Самопоміч і перший заступник голови комітету з питань митної і податкової політики, згадує, як Насіров завдяки політичним домовленостям уникнув відставки навесні 2016‑го. Колеги Журжія визнали його роботу незадовільною, але свій портфель голова ДФС зберіг: за його відставку проголосували лише четверо представників комітету. А все тому, впевнений представник Самопомочі, що в той день Рада голосувала за призначення Юрія Луценка генпрокурором. І той отримав крісло голови ГПУ лише завдяки підтримці груп Волі народу і Відродження. Журжій впевнений: взамін Хомутиннік і депутати Відродження попросили Порошенка і Ко залишити Насірова на службі.
Докладніше про те, чому ніхто не покараний, читайте в новому номері журналу Новое Время — №9 від 10 березня 2017 року.

Обложка нового номера журнала Новое Время

Related

Події в Україні 7835117655123002079

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item