"У корупційних схемах постачання вугілля зацікавлена СБУ" - експерт


В'ячеслав Аброськін і Арсен Аваков самі не приймуть рішення про силовий розгін блокади. 
Вони чекають його від президента Петра Порошенка, - розповів 45-річний експерт Дмитро Снєгірьов.
Хто зацікавлений у силовому розгоні блокади з окупантами?
Зацікавлені люди, які мають фінансові збитки з економічної блокади. Олігарх Рінат Ахметов втрачає щомісяця 30 мільйонів доларів. У корупційних схемах постачання вугілля зацікавлені всі без винятку представники силових структур. Починаючи від СБУ, яка б мала контролювати потоки й закінчуючи Державною прикордонною службою. Кожен блокпост у зоні АТО дає від 1 до 1,5 мільйона прибутку чорного налу.
Хто саме бив людей у Кривому Торці?
Озброєні молодики - представники охоронних структур олігарха Ріната Ахметова і російського олігарха Віктора Нусенкіса (засновник групи "Донецьксталь". -  ред.). Без керівника донецької поліції В'ячеслава Аброськіна теж не обійшлося. Нападники мали холодну зброю і їх спокійно пропустили через блокпости.
Як тітушки потрапили на редут?
Це відверто провокативна позиція керівника Донецького МВС Аброськіна, який спостерігав за тим, що відбувалося на блокпосту. Поряд зона АТО й молодики з ножами й битами могли проїхати блокпости тільки з дозволу поліції.
Які можуть бути наслідки силового розгону?
Ніхто не візьме на себе персональну відповідальність, бо частина блокувальників озброєна. Можливі наслідки, враховуючи суспільний резонанс від блокади. Суспільство поставило питання ребром, що за спиною українських військ ведуть торгові відносини з окупованими територіями. Наслідки розгону блокади передбачувані: втрата політичних бонусів напередодні можливих президентських та парламентських виборів.
Чи пов'язані заяви ватажка ДНР Олександра Захарченка з нападом на редут?
Це ланки одного ланцюжка. Захарченко фізично й морально тисне на українську владу. Окрім України, бойовики нікуди не дінуть антрацитове вугілля. Росія ввела жорсткі квоти на постачання з окупованих територій для захисту свого виробника.
Ці погрози реальні?
Ні. Протягом 5 місяців Україна може відмовитися від 6,5 мільйона тон антрациту. Замість нього можна використовувати польське коксове вугілля, як це з 2014 року робить Криворіжсталь. Засідання Кабміну покаже, хто зацікавлений у залежності енергетики та металургії від антрацитового вугілля.
28 лютого озброєні травматичною та вогнепальною зброєю, а також сталевими палицями та камінням чоловіки атакували редут поблизу села Щербинівка на Донеччині. Під час нападу редут охороняли 14 ветеранів АТО. Проти них виступали 50 переодягнених міліціянтів, тітушки й сотня підкуплених Рінатом Ахметовим місцевих.

Related

Гаряча новина 4683672839029490834

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item