На зубах неандертальців знайшли сліди аспірину

Зуби неандертальців розповіли про їх харчування
Вчені з'ясували подробиці дієт неандертальців і виявили, що вони вживали природні аналоги сучасних ліків.
На одній зі щелеп неандертальців з печери Ель-Сидрон в Іспанії знайшли сліди бальзамічної тополі, у якій міститься саліцилова кислота - основа сучасного аспірину, пише Science Alert.
Також на цій щелепи були знайдені сліди запалення. Це змусило вчених прийти до висновку, що тополя використовувалася як лікарський засіб, а не як їжа. Також на щелепи знайшли сліди грибка, схожого на пеніцил, з якого в минулому столітті робили антибіотик пеніцилін. Втім, можливо, в даному випадку їжа була просто вражена цим грибком.
Крім цього вчені з'ясували, що неандертальці печери Ель-Сидрон в Іспанії споживали кедрові горіхи, мохи і гриби. А їх родичі, що жили на території сучасної Бельгії, вживали в їжу шерстистих носорогів і диких овець.
Такі висновки міжнародна група вчених зробила завдяки аналізу зубного нальоту на щелепах. "Ця речовина може стати прокляттям для вашого стоматолога, але для тих, хто вивчає раціон харчування наших предків, це - скарбниця ДНК, яка збереглася", - пояснюють журналісти.
Цікаво відзначити, що загальний склад бактерій, що жили в роті іспанських неандертальців нагадував такий у наших африканських предків-збирачів, а от бактерії бельгійських неандертальців виглядали більш схожими на бактерії, знайдені у ранніх землеробів.

Related

Цікаво 306890490482345683

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item